E, ovako treba... > Elektronika

SONAR - PREPORUKE / Pitanja i Odgovori

<< < (4/10) > >>

mossi:
Još jedna sitnica.  :)
Jeste ipak ovo je tema o sonarima.  :yahoo:

Ja sam i rekao da je Garmin što se tiče JEFTINE Dunavske nautike MAMA!
Brodari imaju prave ENC operativne GPS sisteme i gde samo software košta oko 1000e.
Sve se može nabaviti, ali to podrazumeva da ja u otvorenom čamcu imam PC.  :agree:

97,63% (ovo je zbog visokog nivoa tačnosti  :lol: ) ne ide dalje od 20km +- od svoje marine.
A taj radius svi poznaju! I nikakve karte i GPS-ovi im ne trebaju.

Potreba nastaje PLOVIDBOM.
Koju svima želim i to puuuuno vodenih kilometara!

:drinks:

Pera GARMIN:
Još malo da OFF-TOPCI-ujem sa teme o sonarima

Mossi, ovo je tačno...

--- Citat ---A taj radius svi poznaju! I nikakve karte i GPS-ovi im ne trebaju.
--- Kraj citata ---

...samo do prve magle ili debelog mraka. Tada GPS glavu spašava.

Citiraću jednog komšiju iz marine, koji svoj planinrski GPS nosi na plovidbe odavno, i kako sam kaže nizašta osim za brzinu ga nije koristio. Sve do jeseni 2009 kada je u novembru na +20 usred dana sletela magluština "nožem da je sečeš" na Dunav.

Tad me je pozvao na mobilni i rekao: "da ne bi onog tvog sokoćala koje godinama koristim kao brzinomer na brodu, ne bi se danas vratio u marinu". U pitanju je ručni uređaj, eTrex LEGEND sa kartom. U marinu se vratio po TrackLogu i karti. Na 6m čamcu pramac nije mogao da vidi iz kabine...

mossi:

--- Citat: mossi  18, 01, 2011, 23:51:25 posle podne ---Ono što trenutno može Humm. i bez mapa je GPS tracking.
Recording: kompletan sonar+GPS info!!! Snima sve podatke: 2D + SI + GPS tracking!
Sve to snima na karticu i bez problema možete mapirati celu deonicu plovidbe od Apatina do Djerdapa, ako imate dovoljno kartica!
Možete obeležavati pozicije za pecanje, sidrenje, marine, čarde, plaže, itd
Možete se po snimljenim trackovima vratiti po magli, mraku!
--- Kraj citata ---

:drinks:

Kapetan:
ovako....

STA cini dobru navigaciju ?
1 Dobra karta,
2 Dobar software
3 Dobar GPS prijemnik

DOBRA KARTA
Garmin karte ... ako skinemo brdo ulica, kafana , i ostalih stvari docicemo do karte plovnog puta .... a ta karta je ono sto nas interesuje....

e sad karta Plovnog puta u Garminu je stara minimum godinu dana a verovatnije  2-4 godine (pero ispravi me ako gresim) .. vec minimum godinu dana se moze skinuti karta nova sa sajta PlovPuta u kojoj si ispravljene mnogo stvari ...

rezime:
                                          GOOGLE     GARMIN
Satelitski snimak                       DA             NE
Novija i preciznija  karta             DA             NE

DOBAR SOFTWARE
Software koji google radi jse svakim danom precizniji i bolji... da li je bolji od Garmina ne znam pera nece na crtu :) Neka ovde bude plus za Garmin

DOBAR GPS PRIJEMNIK

Vecina mobilnih ima malo skuplji SIRFSTAR III, garmin je imao u pocetku SIRFSTAR III ali je onda iz nekog ralzoga presao na jeftinije alternative tipa MTK (spor odziv, neprecizan za deplasmansku voznju... ) ili Teseo I Cartesio za koje jos nema podovoljno podataka al kako se prica gori je od MTK V1 i V2 ... 

Za plovidbu je najbolji SIRFSTAR III koje je garmin u pocetku koristio , ali je ljubav pukla... Zasto je taj chipset najbolji , pa razlog je vrlo jednostavan najprecizniji od sva tri pri malim brzinama sto je nama jako bitno za plovidbu...

zakljucak :

Google + Mobilni   VS Garmin + SCG Route = 2:1

da ne bude zabune da ste mi ovo pitanje postavili pre godinu dana rezultat bio bio drugaciji ... ali sta je tu je .. google je jednostavno vise ulozio u razvoj sto je i nromalno jer je to mnogo veca firma...

mossi:
Nikada ne bih dao prednost satelitu u odnosu na ENC.  :nono:
ENC + Satelit  :good: :yahoo:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju