ljudi ne bezim ja ni od jedne novotarije... ali ...
3d pogled se bazira na izohipsama i kompjuteru koji popunjava nepoznanice... ko nerazume koliko je to ponekad lose nema sta da mu objasnjavam ...
aerial/satelite imaging ne moze da se poredi sa slikama iz peljara...
pogledaj recimo ovu sliku

a pogledaj ovu

mi vozimo ladje a ne avione pa nam pogled iz vazduha ne znaci nista ...
a kada ce to bluechart da napise i u kom meniju mogu naci taj info da u turskoj moram na obalu da izadjem u pantalonama ? a moras priznati da je ta informacija jako bitna ....
ujedno zasto treba UVEK imati papirnatu kartu ... nama se pri prelasku Jadrana desio mali peh, drugar je pri jednom manevru uspeo da se oklizne i padne bas na garmina,

izlomio postolje iscupao kablove ... nista bitno jedan poziv peri garminu kad smo stigli u luku i stvar je bila resena...
moj zadatak pored glavnog jedra je bio da upisujem polozaj i proveravam kurs na karti u toku cele noci ... i to sam i radio , posto nije bilo nikakve opasnosti more mirno , uredjaj nije razbijen za par minuta smo osposobili uredjaj sa malo izolirke za zice i kanapa da ga pricvrstimo za postolje... a da je uredjaj bio razbijen ?
pa nista koristili bismo kartu i eventualno mobilne telefone sa GPS-om da bismo brzo ocitali poziciju ...
ne postoji NI JEDAN ozbiljan brod koji ne koristi kartu .. doduse koliko ja znam ne postoji ni jedna turisticka ladja koja nema karte kod sebe..
danas je recimo totalno nepotrebno poznavati rad sa sekstantom jer imamo sada GPS u svakom uredjaju ... a opet evo u sredu pocinje kurs Astronomske navigacije pa ko voli nek izvoli da dodje u Lamar :)