E, ovako treba... > Planovi za plovila

Dizajn ribarskog čamca

<< < (5/6) > >>

Kapetan:
tule ja napisah sta sam cuo za odrzavanje, da li mozes da preneses svoja iskustva ?

tule:
Kad sam boravio na splavu, camac je bio u vodi, ujutro bih pokupio malo vode od nocne vlage ili kise. Na vodi  mu sunce nije smetalo, imao je patosnice. Kad ga nisam koristio izvlacio sam ga na platformu u senku, nikad na sunce. Zimi je bio prevrnut sa dnom na gore i pokriven sa obaveznim distancerima izmedju dasaka i pokrivaca. Ovo je veoma vazno da bi se omgucilo strujanje vazduha oko korita i sprecavanje bilo kakve vlage/rose koja bi mogla da zamrzne. Generalno, uvek je bio u sredini koja je bila po koncentraciji vlaznija nego ona kad je pravljen (mada ima misljenja da ga treba praviti u sredini u kojoj ce biti koriscen).Prve tacke ljuspanja laka su se pojavile tek posle 2 godine ali je to lako sanirano.Dobra zastita drverta sa firnajzom se pokazala kao dobar potez.

Danas je odrzavanje drvenih camaca neuporedivo lakse zahvaljujuci pre svega  novim tehnologijama i materijalima koji se koriste pri gradnji. U svakom slucaju, prilikom svakog napustanja cak i na jedan dan  treba ga prekriti nekom prekrivkom/tendom sa luftasima. Takodje, kada je njihovo odrzavanje u pitanju, skloniji sam misljenju da  je mnogo veci problem sa nasim marinama.

Ali, cak i nesto malo vise truda oko lepog drvenog camca ne moze umanjiti lepotu i zadovoljstvo u voznji sa njim u odnosu na plastican ili limeni. Pri tom ne mislim, naravno, na radne i ribarske camce vec na one pravljene za uzivanje. To je jednostavno nesto, nesto sto se ne moze porediti.

BORA-D.T.D.:
Tule-citat: ,,Ali, cak i nesto malo vise truda oko lepog drvenog camca ne moze umanjiti lepotu i zadovoljstvo u voznji sa njim u odnosu na plastican ili limeni. Pri tom ne mislim, naravno, na radne i ribarske camce vec na one pravljene za uzivanje. To je jednostavno nesto, nesto sto se ne moze porediti"

Slažem se u potpunosti. Ovo je po mom ukusu jedna od najlepših fotografija na forumu.

tule:
Pa hajde da organizujemo sekciju "Moja Ladja" za camace od drveta ali ne samo kroz diskusiju
vec konkretno kroz neki projekat od planova pa do izrade. Pa nije moguce da smo toliko neuki
da ne mozemo da napravimo nesto barem slicno ovome na slici. Sudeci po postovima imamo
solidnu bazu znanja ali smo malo tezi za usaglasavanje i organizaciju.

Vlada 69:

--- Citat: deda  23, 11, 2011, 11:00:49 pre podne ---Ako je drveni camac u pitanju , nema velike filozofuje gde otici!!

http://www.okrugic-camci.co.rs/camci.php

--- Kraj citata ---

Imao sam nekada taj morovićki čamac od 6 m ,nekih 8 godina(dok mi nisu ukrali) i mogu samo da se sa zadovoljstvom sećam vožnje  tim čamcem.Sve pohvale za kvalitet izrade,odabir drveta ...

Možda ću zvučati retro (volim sve retro stvari  :smile:) ali imati drveni čamac je nešto sasvim posebno,naravno u pozitivnom smislu.Stoji to da moraš posle višegodišnje eksploatacije pre početka sezone posvetiti pažnje održavanju drvenog čamca.Tu mislim na plehovanje tamo gde treba,terisanje...

Jeste to neka vrsta obaveze ali meni je to predstavljalo zadovoljstvo da radim na svom čamcu...Pošto su ti čamci od hrastovine,gledati samo da kada ne stoje u vodi,ne stoje ni na suncu jer se mnogo više rasuše od onih čamovih.Hrastu prija više vlaga nego suvo.Malo su teži od čamovih ali su mnogo dugotrajniji i "ne osećaju godine" kao ovi drugi.

Znači,ko hoće da kupuje nov drveni (hrastov) čamac...pravac Morović.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju