PECANJE DUBINKOM IZ USIDRENOG ČAMCAZa pecanje dubinkom iz usidrenog čamca pre svega morate biti dobro usidreni, ali o tome u posebnoj temi. Zašto je to bitno? Pa ako vam čamac šeta levo desno, onda vam se i sistem šeta levo desno, tada olovo koje obično nije baš maleno /u zavisnosti od pecanja 40-250gr/ drlja po dnu kači o prepreke i plaši ribu. Vrhovo štapova u tom slučaju previše zanose na levu i desno stranu, pa je indikacija griza mnogo teža.
Zato čamac u krmenom delu treba umiriti, da oscilacije budu manje od 50cm levo desno.
To se čini na nekoliko načina:
- Sidrenjem
- Privezivanjem uz nešto /grana, veće plovilo, objekat na vodi/
- Gde je to moguće zabijanjem drvene ili metalne šticne /šipke/ dužine obično 5m u korito reke, jezera, bare.
Priprema pribora ide u zavisnosti od vrste ribe koja se peca, štapovi bi u principu trebali biti kraći jer kontrola ribe je lakša iz čamca, a o prihvatu iste da ne pričamo. Pribor mora biti prilagođen ribi, ali sasvim se solidno može pecati i na "univerzalne" štapove, ja recimo koristim malo duže štapove, teleskopskog načina sklapanja snage 100-150gr, mašinice 6000 sa slobodnom špulnom /BaitRunner/.

Mašinice ne preporučujem manje od 5000 po Shimanu, ako se peca na Dunavu, Savi, nikad ne znate hoćete li upecati lepšu ribu /5-20kg/, a pecati sa mašinicom veće snage je ipak velika prednost.
Zašto BaitRuner?
- Pa vrlo jednostavno, da bi mogli da pecate skoru svu ribu sa "jednim" štapom.
- Da ne morate da sedite kao revorveraš uz štapove.
- Da slobodno možete otići po pivo ili određenu nusprostoriju.
Pecanje BaitRunnerom vam omogućava da podesite:
- u zavisnosti od olova /samozakačinjanje ribe/, riba će se mnogo teže skinuti sa udice ako vuče na dole 100gr olova, nego da oseti otpor štapa. Svi znate kako izgleda kad ste imali "potez na dubinku", riba samo zarese vrh i ode. Kod pecanja BR-om, riba diže olovo, ubada se ali NOSI olovo, a spadanje će se verovatno ipak desiti ali tek za 10-30 sekundi, što vam daje dovoljno vremena za pristojnu kontru.
Sitnija riba će se zakačiti i smiriti, krupnija će izvlačiti monofil sa mašinice.
Vrste udica takođe zavise od ribe koja se peca, ali i od sistema kao i terena na kom se peca.
Udice sa kojim pecam na kamenu su malo više uvinute ka unutra da se ne bi tupile, a i na taj način se manje kače.
Udice za panjeve su obično malo deblje, jer tu se ne sme popustiti ni santimetar, a tanke udice više cepaju usta ribi /šaranu/.
Udice za belu su obično 6-10, u zavisnosti od ribe i toka.
Boja najlona mi se nije pokazala kao bitna, žuti se bolje vidi.
Ribi nije smetao nijedan.
Nastavite se .... :good: