Nautika opšta... > GPS
Open CPN - By Pera Garmin
Pera GARMIN:
Kap,
otkad si gost na svom forumu?
Taman sam hteo da ti otkucam odgovor na ovo "100% u standardu" ali skapirah da je bolje da batalimo prepisku oko tih mapa, sam sam rekao da ti to znaš bolje. Ne samo od mene ili od onih koji prave te mape, nego verovatno i od bilo koga na planeti...
Jedna od evidentnih prednosti korišćenja baš tog VHF spektra je što je u svim zemljama sveta on rezervisan za nautičku primenu. Druga prednost je na primer domet... ako te ne mrzi da čitaš dalje, ima jako lep članak na Wikipediji: http://en.wikipedia.org/wiki/Automatic_Identification_System
Bluechart nije ni namenjen korišćenju u automobilskim uređajima. Ta ograničenja u prikazu i funkcijama nisu slučajna...
ladjaVlajko:
--- Citat: Kapetan 29, 12, 2010, 17:14:47 posle podne ---ujedno gledao sam AIS na netu bez prijemnika , ako nasi imaju gram mozga AIS ce biti free kao svugde u svetu (za siroke narodne mase), a oda cemo postavimo server na netu da 24/7 daje podatke AIS SRBIJA MOJA LADJA za mobilne ili bilo koje druge uredjaje , doduse bez pravog prijemnika to nije to slazemo se... i ajde predstavi AIS B pa da skupljamo lovu, il da cekamo nekog cobanina koji ce da uveze kineze koji nisu predvidjeni za uslove pojacane vlage :taunt:
--- Kraj citata ---
Jesi li ovo gledao http://www.marinetraffic.com/ais/ ?
Mislim da bi nešto slično moglo da se napravi sa običnim GPS-mobilnim telefonima koji svoju poziciju dojavljuju serveru. Za prikazivanje koristiš google maps ... uostalom kao i marinetraffic.com.
Kapetan:
--- Citat: ladjaVlajko 20, 01, 2011, 17:40:38 posle podne ---Jesi li ovo gledao http://www.marinetraffic.com/ais/ ?
Mislim da bi nešto slično moglo da se napravi sa običnim GPS-mobilnim telefonima koji svoju poziciju dojavljuju serveru. Za prikazivanje koristiš google maps ... uostalom kao i marinetraffic.com.
--- Kraj citata ---
bem li ga moze da se desi i da je taj ... ima brdo AIS servera u svetu... a da moze sa mobilnim moze... a ima i govotih programa za androide
Профа:
--- Citat: Dule 21, 01, 2011, 13:44:09 posle podne ---Manite se corava posla.
--- Kraj citata ---
:good:
Kapetan:
--- Citat: Dule 21, 01, 2011, 13:44:09 posle podne ---Kad smo dolazili u Golubac ja sam na mesto susreta dosao po GPS-u. U metar me doveo do vec upisane tacke. Ti si koristio Google.. i Sale je morao da ti daje svetlosne signale :) .
--- Kraj citata ---
nisam koristio google earth tada jer nisam znao gde se nalazi kuca, zato i je sale davao signale... identicno bi bilo da sam ukucao tacku u google earthu , nasao bih je bez problema...
evo male retropsektive:
Mapa
+ za google earth satelitski snima i ENC (dokazali smo da je bolja i preciznija a pogotovo ova duletova zadnja slika)
- garmin (mapa se ne updejtuje bas redovno)
i jedne i druge mape traze predhodnu instalaciju (garmin upload, google buffer (2gb) )da bi bili nezavisno od interneta
GPS Chip
+99% mobilnih koristi SIRFSTAR III
- garmin je napustio Sirfstar III
Informacije
=google daje mnogo vise slikovnih informacija i jako malo kontakt informacija
=garmin daje brojeve telefona...
cena
+google i enc
-garmin
podrska
+google (sve mozes od kuce, ili sa broda)
-garmin (dobar deo stvari moras u servis ili moras da platis)
da ne bude zabune ovde je garmin uzet kao primer, ovo je slucaj sa svim ostalim "navigacijama"
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju