Možda bi ovim Duletovim odgovorima trebalo dodati još nekoliko reči i o korišćenju hemijskog

-a na koji je Mesečara uputio Zoran.
On se sastoji iz dva dela: gornjeg koji je klasična šolja na kojoj se sedi i donjeg u kojem se odlažu fekalije sa hemikalijama koje služe za to da hemijski razgrade fekalije i sadržinu pretvore u tečnu masu.
Prilikom korišćenja, tačnije, po završenom pražnjenju creva, malom pumpicom koja je ugradjena, izvrši se ispiranje šolje i celokupan sadržaj se spusti u rezervoar ispod. Zatvaranjem klapne koja deli šolju od rezervoara sprečava se širenje neprijatnih mirisa.
Postoji dilema da li pri korišćenju ovih

-a toalet papir treba odložiti posebno ili se i on može spustiti u rezervoar.
Trebalo bi da ove hemikalije razgrade i toalet papir ali na taj način se rezervoar brže puni.
Ono što je važno, treba voditi računa o količini fekalnog materijala koji rezervoar može da primi - drugim rečima, rezervoar treba prazniti što češće. Dogadja se da se nekontrolisanim korišćenjem rezervoar napuni tako da u jednom trenutku više ne može da prima novi sadržaj pa onda korisnik dolazi u vrlo neugodnu situaciju.
Inače, korišćenje ovih

-a je prilično komforno na ograničenom prostoru jer kada se zatvori klapna neprijatnih mirisa nema čak ni u neposrednoj blizini šolje, što omogućava korisnicima da uživaju u svom boravku na brodu, a da

rasklope i donji rezervoar isprazne tamo gde to nikome neće smetati.
Kada sam svoj hemijski

praznio u kampovima u Grčkoj to sam činio u toaletima izlivajući rezervoar u kanalizacioni sistem. Medjutim, na vodi, malo je verovatno da ćete biti u prilici da to učinite na taj način. Imajući u vidu da čak i ako rezervoar ispraznite u kanalizacioni sistem njegov sadržaj će na kraju ipak završiti u reci, ne vidim zašto rezervoar ne bismo praznili i direktno u reku - ovo sve dok kod nas ne budu izgradjeni kolektori za prečišćavanje koji će sadržaj kanalizacione mreže prečišćavati pre izlivanja u rečni tok.
Ovih

-a ima u našim radnjama i cena im je oko 100-tinak evra, a boce sa hemikalijama za njih video sam u Tempu, medjutim verovatno ih ima i u drugim prodavnicama u Beogradu i ostalim gradovima.
Sistem o kojem je Dule pisao pogodan je za veća plovila (po meni samo za ona od preko 7 x 2,20 m). Za plovila od 5 do 7 m dužine jedino vidimo mogućnost upotrebe hemijskog

-a o kojem sam pisao gore.
Za manja plovila - mislim da je jasno da na njima gotovo da nema mogućnosti za komfor.