E, ovako treba... > Domaća proizvodnja
Domaca proizvodnja Pajnik Yachts
Kapetan:
--- Citat: zorter 06, 04, 2010, 16:40:25 posle podne ---Kap, ispravi prvi link (ja sam drugi). www........co.yu cao domen vise ne postoji a ja ne mogu da pronadjem koji je link.
--- Kraj citata ---
sredjeno :good:
meni ni vario ni pajnik ne daju neku vecu autonomiju ... ja ne znam zasto kod nas nema vise camaca duzine recimo 9 metara ...
IKA:
ne isplati se praviti kalup čamca ako neizliješ bar 6 čamaca.Cena tih od 9 metara bi morala biti takva da bi malo njih to kupilo , uvek je lakše prodati nešto što vredi do 5000e nego nešto preko15-20k e
Kad nam prosečne plate budu oko 1500e ja ću prvi napraviti kalup za brod od 9-10m
LSI:
Poredio sam Pajnik sa Variom.
U to vreme Vario je izlazio sa postavljenom instalacijom (struja, upravljač sa sajlama...), a pri tom, Vario je za čitav metar duži i kabina je veća.
I dok sam tada mislio da bi Vario ipak mogao da bude malo jevtiniji, za Pajnik sam mislio da je veoma skup.
Da sam u tom trenutku mogao da sakupim 3-4.000 evra i da sam po toj ceni mogao da kupim Varia - sigurno bih ga kupio.
A za Pajnik 500 nikada ne bih dao više od 2-2.500 evra.
Naravno, ovo je moj lični stav i osećaj koliko meni nešto vredi. Mislim da svako ima neki svoj pogled i mišljenje izgradjeno na ličnim potrebama i mogućnostima.
Neko je pitao zašto nema više čamaca od 9 metara - pa, ne možemo mi, obični ljudi, koji živimo od prosečnih plata, da kupimo lako ni novog Varia, ni novog Pajnika, a kamo li "grdosiju" od 9 metara.
Treba za to skupiti para za kupovinu, a zatim, treba to i održavati.
Kada se tome doda i poreska politika i način na koji nas država dere, za očekivati je da će uskoro, osim po osnovu snage motora, biti promenjena i politika oporezivanja plovila prema dužini, a onda će mnogi poželeti da svoje čamce od 8-9 m da preseku na pola...
Kapetan:
nigde u svetu se camci ne kupuju za sve pare.. sve to ide na lizing ...
recimo jedrilice od 15 metara se plate samo 30% a ostalo lizing koji se delom vraca iz shartera .. realno vas takva jedrilica izadje 50% ukupne cene posle 6-7 godina
Barba:
LSI, ovde se za pasare stare TRIDESET godina trazi i do 2000 e, ovo je ipak novo, ne tako dobro, ali NOVO. Ja mislim da je cena od 3200 e sasvim OK.
Sto se Varia tice on je duzi samo na papiru. Sve su to lose kopije Pasare T-500 (imas tih kopija i po Hrvatskoj koliko hoces), gde je po pravilu originalni projekat upropascen znacajno losijom ergonomijom, ali sta je tu je. Mislim da su u svakom slucaju bolji od raga starih 30 godina.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju