E, ovako treba... > Domaća proizvodnja
Domaca proizvodnja Pajnik Yachts
LSI:
Barba, ja sam samo izneo svoje mišljenje - onako kako ja gledam na te stvari.
Kao što rekoh, svako ima neki svoj ugao posmatranja. Zato i nije moguće podvući crtu i reći: Ovo vredi, a ono ne vredi.
A to što se pasare stare trideset godina prodaju za te pare meni je sasvim razumljivo.
Prvo, to je sasvim dobar čamac i može mnogo da pruži.
Bio je to vrlo popularan model i nama dostupan.
Kada se "velika" Srbija uokvirila u današnje granice i kada je ostala bez izlaza na more pokazalo se da kod nas ne postoji ta grana industrije. Tek tu i tamo po neko je pravio čamce i to najviše šiklje i smederevce, a o kabinašima... ma to je bila samo avantura pojedinaca.
Tek poslednjih godina pojavljuje se nešto novo i ponuda polako raste.
U takvoj situaciji normalno je da ako ljudi nešto traže, a toga nema mnogo - to onda ima svoju tržišnu cenu koja može da bude i nekoliko puta veća od stvarne i upotrebne vrednosti.
Ali ma koliko da domaći proizvodjači pokušavaju da stanu na noge i da nam ponude svoje proizvode, naš standard je još uvek daleko ispod onoga što oni traže. A svoje cene su bazirali upravo na cenama tih "oldtajmera" i na zatvorenosti tržišta.
Ja se iskreno nadam da će mogućnost putovanja bez viza i veća dostupnost drugih tržišta povećati konkurenciju i da će naterati domaće proizvodjače da svoje cene prilagode našim mogućnostima.
Kada bi svi bili umereniji, verujem da bi imali mnogo više posla i da bi od tog posla mogli lepo da žive. Mada, ko zna? Možda oni i sada lepo žive na velikim zaradama koje ostvaruju na malom obimu proizvodnje?
Barba:
Naravno, postujem tvoje misljenje, samo sam dodao da treba uzeti u obzir i nerealno veliku cenu polovnog. Sto se tice domace proizvodnje, to je po mom misljenju jos uvek debelo u sferi amaterizma. Nema tu ozbiljnih proracuna, dugorocnih strategija i svega onog neizostavnog u ozbiljnom biznisu. Sta da ti kazem, jedan nas dobar i poznat majstor je nasem forumasu napravio brod od, cini mi se 12 metara, za 7500e, a meni je za 8.5 metara i skoro duplo uzi trazio 9000e. Zasto, pa video je da moze jer mu je traznja u tom trenutku porasla. Kod nas sve to manje vise svodi na bravarske radionice i garaze, pa koliko moze u tom trenutku da se uzme, toliko se trazi. Cast izuzetcima, hvala Bogu pa ih ipak ima kod nas.
Moje je misljenje da ako covek moze sebi da priusti novo plovilo (posebno ako je u pitanju plastika) to i uradi. Na polovnom svake godine imas nesto da radis, krpis, mazes i stalno ima jos nesto da se doradi, a odlaze se za sledecu godinu. Sve je to kao lepo i kao i to je deo te ljubavi i uzivanja, ali ipak. Ja sam uvek za novo, sada zvucim kao Grunf pa ne bi da duzim. :)
Navigacija
[0] Indeks poruka
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju