Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA
Formiranje marine u Novim Banovcima
LSI:
--- Citat: deda 11, 04, 2011, 21:43:34 posle podne ---Lazo , ocigledno si prevideo smajlice!!
:taunt: :taunt: :taunt: :taunt:
--- Kraj citata ---
:good:
SALE NB:
Smajlići vamo-tamo, ali to je istina.
Pontoni na pet poprečno postavljenih buradi su široki samo 96 cm, biće postavljeni paralelno sa vodenim tokom, a zamislite šta se desi kad prođe bela lađa? Ili krene gornjak iz Ritova?
A sad još zamislite sebe sa punim rezervoarom goriva u jednoj i nekom torbom u drugoj ruci pokušavate da balansirate na takvom pontonu!?
Zato sam i napravio ovu drugu varijantu koja je daleko bolje prilagođena dunavskim uslovima. Tu bi morali da dokupimo još 2 bureta, i materijal bi koštao više, ali i rezultat su daleko upotrebljiviji pontoni.
Barba:
--- Citat: LSI 11, 04, 2011, 21:32:17 posle podne ---Kakve veze ima razlika izmedju Dunava i Save?
Kako brzina matice i promene vodostaja mogu da utiču na plovnost pontona?
Ja to gledam kao objekat koji će plutati na vodi, a biće usidren tako da može da se odupre sili kojom će ga voda potiskivati.
U čemu ja to grešim?
--- Kraj citata ---
Lazo, mozda ne bi bilo loe da svratis do NK Zemun i da malo procaskas sa njima. Cisto da ti kazu gde su sve zavrsili njihovi pontoni i camci posle jedne dunavske kurolomije. Mozda vam daju i koji kvalitetan savet. Vi sada treba da posmatrate tu reku, ne po lepom i suncanom danu, vec onako kakvom ste je retko kad videli. Kad se nebo zacrni i vetar siba sto na sat, a matica nosi ves masine, frizidere i balvane. Deda moze to da ti mnogo bolje objasni, kako izgleda kad lovis balvane po nemirnom Dunavu, da ne bi lovio camce kilometrima niz obalu.
Sto se konstrukcije tice, samo napred i pazite da je ne predimenzionisete bez razloga. Svaki cvor mora da ima oslonac u tri dimenzije i to je manje vise to. Sto se pontona tice smatram da je mnogo bolja ova druga sira varijanta.
Vlada 69:
Alo, Sale,Barba,lakše malo sa tim salaukama i ostalim.Pomisliće gospodin Laza da pravimo ponton za rt Horn :taunt:.
Šala na stranu ,stvarno se mora uraditi maksimalno kvalitetno ali i da bude upotrebljivo (širina i dužina) ali svakako treba obratiti pažnju i na Corpo morto odnosno njegov oblik,položaj i težina....i još mnogo toga.
U svakom slučaju računamo na iskustvo gospodina Ljolje (predsednika kluba) s obzirom da isti ima dosta iskustva sa tim a i najbolje zna koliko je u tom delu Banovaca voda "zahvalna" dno muljevito ili ne itd,itd.
Kapetan:
uracunajte i ledohod.... mislim da vam je on najveci problem ...
ovo su neki moji snimci pa procenite kako izgleda ledohod na dunavu , ali upamtite da je ovde (ada huaj stepenice) savska voda koja je toplija drasticno ....
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju