E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

улога дуплог дна

(1/3) > >>

srsa:
Да ли неко зна? Која је улога дуплог дна код пластичних чамаца(пасара, глисера и сл.)? Сале ми својевремено даде савет да треба празнити дупло дно што шешће. Са друге стране неко ми рече  да у дуплом дну мора да буде довољно воде ради стабилности чамца. Ако је ради стабилности, што произвођач није ставио "тегове"( од олова, гвожђа, бетона или сл.). Обрни окрени увек само проблеми. 

mossi:
Meni je duplo dno vazdušna komora i ako hvala Bogu dve godine ne praznim vodu iz nje.  :)
A nisam hteo da imam trepne daske na podu, tako da uloga je jednostavna.
KOMORA + RAVNO DNO po kome lepo hodam.  :good:

budens72:
Ja ne volim čamce koji imaju duplo dno.... Po meni samo šminka,a može da napravi gadne probleme...

Профа:
Сигурно је да нити један произвођач није правио дупло дно ради шминке. Наравно праве разлоге у зависности од произвођача можемо само нагаћати.
У случају да је предвиђено као комора, смијешна ствар је вода у њој и било какво испуљавање.
Са друге стране знатно може да утиче на чврстину корита а уједно и као површина на коју се надограђује остатак каросерије као што се може видјети у галерији Бродоградња - Пластика.
Ако посматрамо са гледишта мало бржих чамаца у случају удара у пробијања корита продор воде је онемогућен директно у корито и постоји шанса испуљавања и одласка на безбједан вез. Сигурно да постоји још безбој могућих објашњења али...
Штета је што немамо неког бродоградитеља пластичних пловила на форуму да чујемо и неко стручно мишљење.

srsa:
Произвођач је Елан, тип 495.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju