Autor Tema: Gromobran  (Pročitano 9007 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže skipper

• Talasožder Mali
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Gromobran
« poslato: 17, 03, 2009, 23:24:50 posle podne »
Gromobran

Čuo sam a i zanima me da li  treba postaviti gromobran na plovilu.

Neko kaže DA,  neko NE.

Ipak sam mišljenja da se Gromobran  ne postavlja samo zato, da odvede udar groma prema zemlji. Gromobran postepeno prazni atmosferu od naboja u okolini. Zašto grom u selu opali u kuću na kojoj baš nema gromobran.

Ja mislim da je bolje imati gromobran, nego ga nemati.

A šta vi kažete ?

Van mreže espresso

• Veliki Rovac
  • BG-509C
???: Gromobran
« Odgovor #1 poslato: 23, 03, 2009, 12:47:48 posle podne »
razmisljao sam par dana i moram da ti kazem da gromobran nisam do sada video ni na jednoj ladji. nesto o iskustvima vezanim za munje, gromove i atmosferska praznjenja sam komentarisao u temi "munje i gromovi". trazio sam po internetu gromobrane i nisam nasao nista sem proizvoda koji se odnose na uzemljenje.

http://www.osculati.com/cat/Serieweb.aspx?id=21122
http://www.westmarine.com/webapp/wcs/stores/servlet/SiteSearchView?dispName=ELECTRICAL&jspStoreDir=wm51&catalogId=10001&Ntt=Corrosion%2fGrounding&N=377+710+1631&langId=-1&page=CategoryDisplayLevel1&omniTag=Category%3aCorrosion%2fGrounding&storeId=10001

na brodu ima dovoljno metalnih delova nadgradnje koji mogu privuci staticki elektricitet iz atmosfere. zbog toga je uzemljenje veoma vazno. nisam siguran da je "gromobran" moguce izvesti. pogotovo u plovidbi. vise o tome na http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,95.0.html
Ne idite utabanim putem. Umesto toga krenite tamo gde puta nema i ostavite trag.

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #2 poslato: 23, 03, 2009, 13:27:49 posle podne »
Mislim da metalni camac sam predstavlja veliki gromobran i samo treba biti u kabini dalje od neizolovanih delova- ne drzati se za metal kabine. Naravno ako ne moze da se izbegne oluja. 
Marke

Van mreže skipper

• Talasožder Mali
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #3 poslato: 23, 03, 2009, 18:44:42 posle podne »
Samo pitam i ja, jednostavno mi je palo na pamet.

Van mreže Bane

• Veliki dugodlaki Drekavac
« Odgovor #4 poslato: 24, 03, 2009, 22:19:40 posle podne »
Duško Radović: Pametni i skromni ljudi neće ono što ne mogu. Zato se drugima čini da oni mogu sve što hoće.

Van mreže ivankoni

• Brodski mali
  • *
Odg: Gromobran
« Odgovor #5 poslato: 10, 05, 2009, 00:53:10 pre podne »
Na žalost gromobran nas ne brani od groma, već ga privlači! Ne prazni atmosferu od električnog naboja, već suprotno - pravi drastično veći naboj (jačinu električnog polja) u svojoj okolini. Služi tome da sprovede struju po putu koji mi želimo, a to je direktno u zemlju. Gromobran kao izolovan objekat ne postoji već se uvek pravi tzv. gromobranska instalacija koja kao samo jedan segment ima sam gromobran. On jednostavno rečeno "mami" munju da udari u njega, a onda duž predvidjene instalacije odvodi tu struju u odgovarajuće gromobransko uzemljenje. Sve u svemu malo složenije od običnog štapa na vr' kuće...

Ako želite da drastično povećate šansu da baš u vaš čamac udari munja - postavite gromobran na njega.

Ja to nikom ne bih preporučio  :superstition:

Van mreže shomi

• Đerdapski kratkodlaki Drekavac
« Odgovor #6 poslato: 10, 05, 2009, 01:17:09 pre podne »
Ova ekipa se bavi tom temom, reklo bi se da im je pristup vrlo ozbiljan:

http://www.marinelightning.com/
MPE

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #7 poslato: 09, 06, 2009, 21:00:11 posle podne »
Ko ima plasticni brod sa metalnom ili karbon fiber katarkom vec ima i gromobran ali ne i uzemljenje i cacka mecku ako ne poveze dobrim provodnikom jarbol (katarku) sa dnom camca tj vodom. Grom se krece putem sa najmanjim otporom a to su metal i karbon kad nema provodnik da se sprovede do vode proci ce kroz kabinu i trup broda i napravice stetu ako ne i pozar ili tragediju.

Ali ako vam je metalni kabinas on je znatno nizi pa ipak ako i udari manja je steta jer ce metal sprovesti grom do vode i nece ulaziti u kabinu. Zbog efekta zvanog Faradejev kavez struja ide kroz povrsinu metalnog kucista. Verovatno cete ogluveti i privremeno oslepeti ako ga ugledate a i srcka je moguca. Zato ka obali kad grmi u blizini.
Marke

Van mreže misaf

• Mali od Roštilja
« Odgovor #8 poslato: 11, 06, 2009, 11:12:15 pre podne »
Farba kojom se farbaju metalni brodovi je izolator, zato ko želi da se "uzemlji" treba deo povodne površine da ostavi neofarban, ili ba drži na brodu metalnu tablu (verovatno bakarnu ili aluminijumsku) koja treba jakim provodnikom da bude vezana sa trupom "na golo", tj. da se obrusi farba na mestu spoja, i u slučaju oluje se ta tabla baca u vodu i vuče preko povodnika za brodom. Na taj način vrši uzemljenje.
Evo malo filosofije: bolje ga je nemati, ali ako će da vas udari grom bolje ga je imati :lol:

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #9 poslato: 11, 06, 2009, 12:14:40 posle podne »
Za napone o kojima se tu radi farba nije nikakav izolator potpuno zanemarljiva razlika ima je ili ne, pogotovu sto nema sanse da nije negde ostecena. elektricni sokeri koji su milion puta slabiji od groma probiju mnogo bolju izolaciju a kamoli grom. Za grom ni vazduh nije dovoljan izolator (najbolji izolator u prirodi). 
Marke

Van mreže misaf

• Mali od Roštilja
« Odgovor #10 poslato: 12, 06, 2009, 11:56:30 pre podne »
Onda sam ja to čitao za plastikanere, pa bukvalno preneo i na metalne. Izvinjavam se na lupetanju.

Van mreže Nemo

• Đerdapski kratkodlaki Drekavac
« Odgovor #11 poslato: 16, 09, 2010, 03:26:02 pre podne »
Drugacije se ponasaju materijali na vodi a drugacije na kopnu.
Ocu reci provodnici. Po mom iskustvu na vodi mislim malo sire ne udara grom tek tako.
Dok pri kopnu ima vise provodnika koji mogu da pomognu praznjenju. Mada voda je ravna povrsina a na kopnu ima raznih visokih objekata koji su blizi gornjem delu koji je puniji od donjeg dela vazduha.
Za sve brodove vazi isto pravilo, ali za plastikanere posebno.
Platikaneri se ponasaju kao cilibar oni su naelektrisani sami po sebi.
Stalnim klizanjem vode oni se pune i prazne. Sama plastika i staklena vlakna su naelektrisani. To vam je isto kao kada u mraku skidate dzeper pa sve pucketa.
Na reci se ima srece sto uvek ima nesto u blizini gde ce grom da zvekne.
A ni bezanje brodom pod krosnju uz obalu.
Ako grmi sve pogasite cak i mobilce, gps, sonar da ne pominjem sta je sve elektronika.
Samo tako mozete da prodjete bez stete.
Neki brodovi na samom vrhu imaju jednu lopticu sacinjenu od sitnih niti tako da kada opali grom ona se istopi i sprovede najkracim putem u vodu.
Treba poseban kabl za tako nesto da njegova putanja bude na takvom mesti da ne steti struji na brodu i da ne zapali brod.
Cak i antene istaknuti iz svakog uredjaja.
U svakom slucaju znaci imati bar zbog praznjenja.
A da zaboravio sam ovo, kada plastikanera pukne grom tamo gde je opicio ostane crna rupa sa vlaknima fibera.

Pozzzz
Stigao sam tamo gde ljudska poimanja jos nisu...
Sve primedbe mozete slati na adresu: Galaxy, XWY 45 035, Ulica Mlecni put BB