Autor Tema: Brzina Deplasmanaca  (Pročitano 10921 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Brzina Deplasmanaca
« Odgovor #15 poslato: 16, 09, 2010, 23:12:38 posle podne »
zoke uklapa se formula skoro na sve tabanse sa mali zadnjim svansom ...

i odnosom korota max 1:3

Van mreže kemppi

• Veliki dugodlaki Drekavac
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #16 poslato: 17, 09, 2010, 00:30:41 pre podne »
Na osnovu duzine camca se izracunava relativna brzina(Frudov broj),koji za deplasmansko plovilo treba da bude manji od 0,4.Dva camca koji imaju razlicite duzine,a iste forme trupa i krecu se istim relativnim brzinama(Fr),identicno im je i stvaranje talasa,a otpor talasa u rezimu deplasmanske plovidbe je direktno proporcionalan trecem stepenu duzine trupa na vodenoj liniji.Sa porastom brzine talasni otpor raste vrlo intezivno,kada se na duzini trupa javlja paran broj polutalasa,tada se pramcani talas srece sa krmenim,sabiranjem grebena i padine ukupna visina talasa se smanjuje,kao i otpor talasa,zato sto je energija stvaranja talasa proporcionalna kvadratu visine talasa.Ako se po duzini trupa camca nalazi neparan broj polutalasa,greben pramcanog poprecnog talasa susrece se sa grebenom krmenog poprecnog talasa,oba grebena se slazu,dajuci visoki talas na krmi,pa otpor talasa raste(interferencija talasa).
Hidrodinamicki oblik trupa treba da obezbedi najmanji otpor vode u ustanovljenom rezimu plovidbe,pa se forma camca definise po formulama na osnovu koeficijentapunoce vodene linije,koeficijenta punoce glavnog rebra,koeficijenta punoce istisnine trupa i koeficijenta finoce trupa camca,koji moraju da budu manji od 1.

Van mreže poljo

• Kapitalac Dunavski
    • "Teska voda"
    • http://www.alojasailing.com/
  • Brod tip: Bar Harbor Cruiser
  • Marina: NK"Moja ladja Brcko"
  • Veličina: 8m
« Odgovor #17 poslato: 17, 09, 2010, 08:53:45 pre podne »
Na osnovu duzine camca se izracunava relativna brzina(Frudov broj),koji za deplasmansko plovilo treba da bude manji od 0,4.Dva camca koji imaju razlicite duzine,a iste forme trupa i krecu se istim relativnim brzinama(Fr),identicno im je i stvaranje talasa,a otpor talasa u rezimu deplasmanske plovidbe je direktno proporcionalan trecem stepenu duzine trupa na vodenoj liniji.Sa porastom brzine talasni otpor raste vrlo intezivno,kada se na duzini trupa javlja paran broj polutalasa,tada se pramcani talas srece sa krmenim,sabiranjem grebena i padine ukupna visina talasa se smanjuje,kao i otpor talasa,zato sto je energija stvaranja talasa proporcionalna kvadratu visine talasa.Ako se po duzini trupa camca nalazi neparan broj polutalasa,greben pramcanog poprecnog talasa susrece se sa grebenom krmenog poprecnog talasa,oba grebena se slazu,dajuci visoki talas na krmi,pa otpor talasa raste(interferencija talasa).
Hidrodinamicki oblik trupa treba da obezbedi najmanji otpor vode u ustanovljenom rezimu plovidbe,pa se forma camca definise po formulama na osnovu koeficijentapunoce vodene linije,koeficijenta punoce glavnog rebra,koeficijenta punoce istisnine trupa i koeficijenta finoce trupa camca,koji moraju da budu manji od 1.
Nakon procitanog zakljucio sam da sam pametan koliko i Kampiev avator.
Vepar je vepar, čak i kad mu kažu da je svinja.

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #18 poslato: 17, 09, 2010, 09:16:56 pre podne »
Kapetane kako se tu moj camac uklapa:

6m na vodenoj liniji - koren je 2.45

2.45x1.6x2.43=9.525km /h

Ja bre u rikverc idem toliko.

ja izracunao 16max...

4,24 x 1,6 x 2,43 = 16,5 km / h

Jes bas ali ako je koren od 6 = 4.24

Moj a matematika kaze da je koren od 6 = 2.45
« Poslednja izmena: 17, 09, 2010, 09:23:42 pre podne od strane Kapetan »
Marke

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #19 poslato: 17, 09, 2010, 09:25:02 pre podne »
pa gde ti da padnes na poznavanju amerikanskog ....

6 metara = 18 feeta

koren iz 18 je 4,25

moja greska gore sam racunao u metrima umesto u fitima , sad sam editovao prvi post

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #20 poslato: 17, 09, 2010, 09:27:52 pre podne »

sto ce reci formula je tacna ili nije ?

Van mreže LSI

• LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #21 poslato: 17, 09, 2010, 10:36:02 pre podne »

Nakon procitanog zakljucio sam da sam pametan koliko i Kampiev avator.

A ja sam mislio da je to Kempi počeo da psuje, pa sam se baš iznenadio. Znam čoveka - vrlo pristojan....

Znači, ipak je po sredi moja malenkost. Poljo, mora da postoji negde neki nakovanj i sa mojim imenom?

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #22 poslato: 17, 09, 2010, 14:02:52 posle podne »
Treba jos jedan nakovanj za mene lepo KAP napisao u fitima ali ja pojmove ne povezujem...

Godine me stigle.
Marke

Van mreže samardza

• Veliki Rovac
« Odgovor #23 poslato: 17, 09, 2010, 14:15:21 posle podne »
to je ta formula, na skoro svim sajtovima se nalazi u zavisnosti od korita menja se i koeficijent

http://www.solarnavigator.net/hull_speed.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Hull_speed

http://www.ehow.com/how_5970095_calculate-hull-speed.html

http://www.frontrower.com/hullspeedchart.htm

za deplasmance je koeficijent 1,3- 1,5 pa na gore.. taj koeficijent zavisi od korita..
To je to Lazare kad se sretnemo napisacuti posto je komplikovano otkucati :drinks:

Van mreže kemppi

• Veliki dugodlaki Drekavac
« Odgovor #24 poslato: 17, 09, 2010, 21:25:21 posle podne »
Meni nije jasno zasto vi racunate brzinu za deplasmansko plovilo,kada uglavnom imate poludeplasmanska plovila.Deplasmansko plovilo karakterise obla forma trupa,dok su plovila iz samogradnje sa ostro izlomljenim formama trupa sto je karakteristika poludeplasmana i glisera.Razlika je u tome sto se za deplasman relativna brzina racuna po duzini trupa na vodenoj liniji(FrL),dok se za poludeplasman racuna jos i  po zapremini deplasmana(FrD),a za definisanje rezima plovidbe koristi se koeficijent relativne brzine(Rejnoldsov broj).Dok je razlika geometrije trupa izmedju poludeplasmana i glisera preko uzduznice na cetvrtini sirine dna camca.Ako uzduznica zaklapa mali napadni ugao sa horizontalnom linijom(od 0 do 2 stepena)rec je o gliserskom trupu,dok je za poludeplasman ugao od 2 do 7 stepeni,jer sto je manji napadni ugao,veca je brzina.
@Kapetane
Tih tvojih formula u udzbenicima masinskog fakulteta nema,pa ne mogu da komentarisem koliko su pouzdane.

Van mreže Vuk

• Savski dupegric . Kratkorepi
« Odgovor #25 poslato: 17, 09, 2010, 21:57:25 posle podne »
Meni nije jasno zasto vi racunate brzinu za deplasmansko plovilo,kada uglavnom imate poludeplasmanska plovila.Deplasmansko plovilo karakterise obla forma trupa,dok su plovila iz samogradnje sa ostro izlomljenim formama trupa sto je karakteristika poludeplasmana i glisera.Razlika je u tome sto se za deplasman relativna brzina racuna po duzini trupa na vodenoj liniji(FrL),dok se za poludeplasman racuna jos i  po zapremini deplasmana(FrD),a za definisanje rezima plovidbe koristi se koeficijent relativne brzine(Rejnoldsov broj).Dok je razlika geometrije trupa izmedju poludeplasmana i glisera preko uzduznice na cetvrtini sirine dna camca.Ako uzduznica zaklapa mali napadni ugao sa horizontalnom linijom(od 0 do 2 stepena)rec je o gliserskom trupu,dok je za poludeplasman ugao od 2 do 7 stepeni,jer sto je manji napadni ugao,veca je brzina.
@Kapetane
Tih tvojih formula u udzbenicima masinskog fakulteta nema,pa ne mogu da komentarisem koliko su pouzdane.
ups :)

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #26 poslato: 18, 09, 2010, 10:07:53 pre podne »
@Kapetane

ta formula je perecizna za fakultet ali za nas u praksi je primenjiva... prvi put sam se sredio sa njom u ladjarku kod vasica koji nam je tako ziracunao brznu nekog plovila...

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #27 poslato: 25, 09, 2010, 11:27:14 pre podne »
za rodjendan ti donosim caplju :)

ma lepo je znati da li bi se sa recimo par dodatnih konja dobilo nesto pametno ... a obicno se ne dobija

po meni idealna varijanta MOTOR za brod je da sa 2/3 gasa daje projektovanu brzinu a preko toga drzi snagu u rezervi... seti se mog Chea i 50 konja .... isao 14km/s a sa 1 konja ide oko 9 znaci idealna varijanta mu je oko 20 -25 konja