E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...
ELEKTROMOTORI - da ili ne
zorter:
--- Citat: zoran 29, 09, 2009, 10:30:15 pre podne ---..........
Trebali bi ovde na forumu da virtualno napravimo idealan brod za nase uslove.Ali da argumentovano sve
odradimo,pa kako kome sta zatreba zakaci se i pokupi resenje.(ako se npr.predlozi motor.onda slika
motora ,kopca,osovinski vod).Duga je zima.A cesljajuci internet nesto ce da iskoci uz nasu snalazljivost.
--- Kraj citata ---
Evo jedne iz serijske proizvodnje.
ladjaVlajko:
--- Citat: Kapetan 28, 09, 2009, 20:58:32 posle podne ---
--- Citat: ladjaVlajko 28, 09, 2009, 18:24:57 posle podne ---Veliki brodovi sve češće koriste ovu kombinaciju (agregat+elektromotor) jer je najefikasnija u pogledu potrošnje goriva. Samo ja nikada ne bih stavio 380V na čamac, a ti kako hoćeš. Ubićeš se iz cuga.
--- Kraj citata ---
nije mi bas najasnije kako je najefikasnije... znam da elektromotor ima visok stepen iskoriscenja... ali mi ovo nije jasno
explozija - pokret - elektrika - el. motor - pokret - elisa (znam da voz to koristi)
zvuci neisplativije od
explozija - pokret - elisa
ako moze jedno objasnje
--- Kraj citata ---
Agregat takodje radi sa visokim stepenom efikasnosti. Najčešće je to u pitanju dizel motor sa odgovarajućim generatorom. Dizel motor radi na konstantnom broju obrtaja koji je dosta nizak (reda 1500 rpm) i totalno je optimizovan za ovu (i samo ovu) brzinu rada. Ovakav pogon (dizel motor - generator - elektromotor) se sastoji od komponenti koje su i pojedinačno i kao sistem daleko efikasnije od klasičnog motora. Zato je i potrošnja goriva manja.
zorter:
Evo linka fabrike elektromotora u Austriji, namenjenih za pogon plovila.
http://www.kraeutler.at/home.html
Pravilnim upitom se dobija najefikasniji motor za to plovilo, kao i svi podaci o tom motoru.
Mezija:
Gledao sam na Dicovery kanalu o prekookeanskom brodu Kvin Marry II, sa ogromnim dizel agrgatom, koji snabdeva ceo brod strujom.
Pogon je preko tzv. azipoda (ili slicno) u osnovi el. motori smesteni ispod korita (3 kom.) direkto vezani za propeler. Sa njima se i upravlja jer se mogu da se okrecu u krug.
Cinimi se da su ih Rusi napravili i ugradili.
zorter:
I ja sam gledao na nekom programu (ne secam se kojem) nesto slicno, a i dobro se secam komentara da je sve vise u primeni ova kombinacija. Bar sto se tice komercijalnih plovila. :good:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju