E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...

ELEKTROMOTORI - da ili ne

<< < (8/23) > >>

Kapetan:

--- Citat: Dule  18, 03, 2009, 01:31:27 pre podne ---He he, pa kapetan je izgleda našao način da jedna foto ćelija pokreće ledolomac :)
Onda kapetane evo pogodbe. Ja tebi jedan panel za dopunu, akomulator, uredjaj za elektrolizu a ti meni tvoje motore :)
Ionako ti neće trebati :) Bićeš zaokupljen eksperimentima dok mi uživamo na djerdapu.

--- Kraj citata ---

nista se ti ne brini :) bane zna cim mi isporuci auto ja uzimam mog YUGA i vezbam :)

ladjaVlajko:

--- Citat: zorter  14, 03, 2009, 21:19:41 posle podne ---Zato sam ja postavio pitanje (ali jos nema komentara) za trofazni motor od recimo 2-3kW i trofazni agregat.
--- Kraj citata ---

Veliki brodovi sve češće koriste ovu kombinaciju (agregat+elektromotor) jer je najefikasnija u pogledu potrošnje goriva. Samo ja nikada ne bih stavio 380V na čamac, a ti kako hoćeš. Ubićeš se iz cuga.

Kapetan:

--- Citat: ladjaVlajko  28, 09, 2009, 18:24:57 posle podne ---Veliki brodovi sve češće koriste ovu kombinaciju (agregat+elektromotor) jer je najefikasnija u pogledu potrošnje goriva. Samo ja nikada ne bih stavio 380V na čamac, a ti kako hoćeš. Ubićeš se iz cuga.

--- Kraj citata ---

nije mi bas najasnije kako je najefikasnije... znam da elektromotor ima visok stepen iskoriscenja... ali mi ovo nije jasno

explozija - pokret - elektrika - el. motor - pokret - elisa (znam da voz to koristi)

zvuci neisplativije od

explozija - pokret - elisa

ako moze jedno objasnje

Zoran:
 Da se i ja prikljucim na temu.
 Kad sam pravio jedrilicu,debelo sam razmisljao o elektro motoru.Jedrilica mnogo manje vremena koristi
 motor,a i ti  motori su na donjoj granici snage,tako da de daju dovoljno struje.
 Zamisao je bila,da ugradim agregat,gde ne mora da se vodi racuna o mestu postavljanja i elektro motor,
 potapajuci.U to vreme je sve bilo komplikovano,pa sam odustao,mada nikako da se otresem te zamisli.
 Prednost je ta da bi imao struje za izvos i sve uredjaje na struju.Dok kuvam rucak,akumulator bi se
 dopunio,kompresorski mali frizider skrinja,zaledio i da sada ne davim.Mozda na novoj ladji.
 Trebali bi ovde na forumu da virtualno napravimo idealan brod za nase uslove.Ali da argumentovano sve
 odradimo,pa kako kome sta zatreba zakaci se i pokupi resenje.(ako se npr.predlozi motor.onda slika
 motora ,kopca,osovinski vod).Duga je zima.A cesljajuci internet nesto ce da iskoci uz nasu snalazljivost.

marke:
Kod vozova se koristi zbog ogromnog obrtnog momenta pri polasku i maksimalne brzine elektromotora. Kada bi umesto toga stavili menjac na dizel motor bio bi ogroman sa previse brzina.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju