E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...
ELEKTROMOTORI - da ili ne
odissej:
Da,bas tako! :ok:
zorter:
Dule, ajd' kad budes probao taj e-motor javi nam kako se ponasao na vetru i u matici.Pretpostavljam da ces probati na Dunavu, pa ako tamo zadovoljava nema sumnje da ce biti dobar i na Savi.Pozzzz
Kapetan:
e sad jedno razmisljanje... verovanto glupo...
onaj motor za ves masine izgleda prilicno jako kada drnda centri fugu .... ako njega stavimo kao unutrasnji motor i dobar agregat jel bi ri radili dobro ?
zorter:
Ne verujem, jer je male snage.U masini je redukovan (a ima i manju brzinu) pa moze da radi.A za centrifugu uvek koristi vecu brzinu i vrti u jednom smeru, sto je takodje problem.
Zato sam ja postavio pitanje (ali jos nema komentara) za trofazni motor od recimo 2-3kW i trofazni agregat.Lako se menja smer a frekventnim mikroverterom lako se menja i brzina.Motora ima od 700-2900 o/min pa ni to ne bi bio problem.Potrosnja je koliko potrosi agregat.Buka je buka agregata.Prednost je sto ima trofazni naizmenicni napon na brodu pa i neka alatka moze da se upotrebi.Znaci ima i 220V i 380V.Akumulator bi bio upotrbljiv samo za svetla i muziku.A kod svakog paljenja agregata naravno oni bi se punili.Jedino bi mozda bio problem gabarita i mesto postavljanja agregata.Sve ostalo je malo i lako za montiranje.Nema kopce, nema menjaca.U malo boljoj elektroradionici moglo bi se napraviti komande na joystic.
drug_igrutin:
Moguće je izvesti to sa agregatom i elektro motrorom, a kao što reče odissej snaga je jednaka bez obzira na izvor. Dakle 1 kW je 1 kW bio on sa elektro ili sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem.
Nijedan uređaj nema efikasnost 100 %, odnosno imaju gubitke (zagrevanje, trenje u ležajevima i td). Pa bi u predloženom slučaju imao gubitke u samom motoru koji tera generator, gubitke u samom generatoru i onda gubitke na elektro motoru (čak se malo izgubi i u prenosu električne enrgije). To je neka moja logika na ovu temu i mislim da se ne isplati.
Treba dodati i to da se uvek teži što jednostavniijim pogonima (manje elemenata koji se mogu kvariti), a ovo mi baš i ne deluje mnogo jednostavno.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju