E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...
ELEKTROMOTORI - da ili ne
zorter:
A sta mislite o kombinaciji.
- trofazni agregat 3kW
- trofazni motor 2kW
- frekventni regulator obrtaja
Imao bi laku regulaciju brzine, smera obrtanja a trosio bi onoliko koliko potrosi agregat (cini mi se 2L/h goriva). :good:
A moze i umesto elise pumpa za vodu (kao mala tomosova) i eto "JET" turbine.
odissej:
Snaga uvek predstavlja "rad u jedinici vremena" ili A/t (W) i ne zavisi od "izvora" rada.Dakle, snaga izrazena u vatima ima uvek isto znacenje i kod elektro motora i kod motora sa unutrasnjim sagorevanjem.Najjednostavniji nacin preracuna KW u KS je da broj kilovata pomnozite koeficijentom 1,36.Zorter, vasa racunica i komentar su u principu tacni. Skoro svi proizvodjaci motora (bez obzira na vrstu pogona) daju snagu izmerenu na radilici.Jasno je da je snaga u nasem slucaju na elisi manja od one prethodne jer od radilice do elise ima doste posrednika od kojih svako uzima svoj deo (popularno receno) dakle,svi agregati koje pokrece motor(alternator,pumpe...) obaraju snagu,sva trenja u prenosnicima i reduktorima obaraju snagu i td. pa na kraju na elisi mozete imati i do 20 % manje snage od deklarisane.Sto je manji procenat,to su konstruktori i tehnolozi proizvodjaca uspesniji.Dakle to se razlikuje od proizvodjaca do proizvodjaca,mada su razlike kod vrhunskoih proizvodjaca priblizno iste.Identicna je stvar kod elektromaotora,deklarisana snaga je uvek veca od realno dobijene snage na elisi.Koliko je to,zavisi od proizvodjaca.Ako ga pitate , dace vam podatak koji je uvek manji od realnog.
zorter:
Odissey, mene samo buni kako e-motor od 100W gura camac sasvim lepo (kao penta od 3-4ks), i zato mislim da mehanicka snaga nije jednaka potisnoj.A svim ostalim sto si rekao slezem se.
odissej:
Zorter,to bi resilo sve nase energetske probleme,kad bi bilo tako. :lol:Svi bi se vozili za mnogo manje para.Za svako kretanje,potrebno je uloziti energiju.U ovom slucaja se elektricna energija skladistena u akumulatoru,sistemom prenosnika i elektricnih motora,uz oslobadjanje nezaobilazne toplote,u krajnjoj fazi pretvara u mehanicki rad,okretanje propelera,koji pri tom stvara odredjeni potisak od recimo 30 lb,odnosno oko 15 kg.Na izlazu iz sistema,tj.propeleru uvek dobijate manje energije nego sto ste na ulazu (akumulator) ulozili.Ovoliki potisak nije dovoljan za bezbedno kretanje u camcu od 3-4m sa dve osobe na tekucoj vodi.Na jezeru,to je moguce.Prema tome,ovakve motore nikako ne preporucujem ni kao pomocne motore na Savi i Dunavu.
zorter:
U pravu si. Cini mi se da sve ovo sto sam vac video je bilo na jazerima i sporim rekama.Mozda bi moglo na Savi ali samo kod malog vodostaja.Tada je Sava izuzetno spora. :good:
Znaci da zakljucimo:
Ovi e-motori nisu neko resenje za nas na tekucim rekama.Bolja je i najmanja penta, recimo 2ks nego bilo koji e-motor.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju