E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...

Elise za elektromotore

<< < (4/13) > >>

Barba:
Pa mislim da je tako. Karakteristike korita definisu maks brzinu kretanja korita bez oranja. To je prvo ogranicenje.

Drugo ogranicenje je uzduzna brzina (put same elise u vremenu) koju moze da postigne sama elisa uz racionalnu potrosnju elektro motora. Ako je vrtis brzo elisa ce proklizavati i samo gubiti na efikasnosti. Elisa za elektromotor treba da ima koeficijent iskoriscenja oko 0.6 da bi sve imalo smisla. I to je oblast brzine oko 5 cvorova (uzduzno kretanje elise). Ako je teras preko toga iskoriscenje rapidno pada sa 0.6 na nizu vrednost i desava se to da na vecim brzinama imas velike gubitke koje moras da kompenzujes pa se povecava potrosnja.

Elise za vece brzine imaju i veci broj obrtaja koje elektromotor ne moze direktno da isporuci. Ako bi se koristili reduktori ponovo bi imali velike gubitke. Prvo zbog samog reduktora. A drugo, opterecenje koje stvara ta brza elisa se prenosi na elektromotor opet u istom prenosnom odnosu reduktora, pa elektromotor povlaci mnogo struje. A trece, mozda i najbitnjije koeficijent iskoriscenja brzih elisa je nizi od 0.6 (spore). Bar tako nekako objasnjavaju na netu.

zorter:
Elise za elektromotore su uglavnom "u tubi".

Barba:
Dule, slazem se. Kapetan trazi 6 cvorova uz Dunav. Koliko je to, 7-8 u stajacoj vodi. To je problem. 5 je gotovo svuda definisano kao maksimum za ovaj pogon. Potpuno si u pravu da ces, ako elisu navrtis na 2000 rpm, dobiti neznatno povecanje brzine, a mnogo vecu potrosnju motora.

Sto se prenosa tice, svuda se preporucuju kaisevi, ali ako bas mora da se radi redukcija, i na par mesta sam procitao da treba da budu zupcasti.

Kapetan:

--- Citat: Barba  21, 08, 2010, 00:32:37 pre podne ---Sto se prenosa tice, svuda se preporucuju kaisevi, ali ako bas mora da se radi redukcija, i na par mesta sam procitao da treba da budu zupcasti.

--- Kraj citata ---

cek zar ne moze direktno na osovinski vod elisa ?

Kapetan:
vec sam ti psolao PP pa stvai onda u pp 2 x 6kw

e sad koliki agregat mi treba da bi tih 2 x 6kw mogli da rade na njemu ?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju