E, ovako treba... > Elektrika
Potrosnja na brodu
zorter:
Hladi jedan deo koji ne znam kako se zove a lici na diodu (ili tranzistor) vece snage.Nije ni jedno ni drugo samo lice.I kad pocne da hladi motor izbacuje topao vazduh.Nesto slicno kompresorskom motoru na velikim friziderima.
giganova:
Molim te pokazi mi tu diodu ili tranzistor.Ovo je frizder na 12v
zorter:
Ovo je stari tip frizidera.Ovaj radi na amonijak i takvi se ne rade vec odavno.On radi tako sto greje amonijak da bi hladio unutrasnjost frizidera.Njemu i ne treba struja da bi radio, vec samo za sijalicu koja se pali kad otvoris vrata.Moze da radi na plin (propan-butan) i da odlicno hladi.Ovde je grejac na 12V, pa zato nema motor jer za cirkulaciju amonijaka ne treba pumpa.Amonijak cirkulise prirodnim putem.Topliji ide gore a hladniji pada dole, zagreva se grejacem, ide gore na izmenjivac toplote i tako u krug.Amonijak nije ekoloski i odavno se ovakvi vise ne rade.Ja imam mnogo manji.Nekih 8 litara zapremine i on ima neke dve nazovimo diode koje kad se zagrevaju hlade unutrasnjost frizidera.Motor ovde (ventilator) samo hladi te "diode" koje stoje na aluminijumskom hladnjaku.Imao sam priliku da otvorim i jedan od 25 litara koji radi na 24V i ugradjuje se u kamione.I on isto ima mali ventilator koji hladi izmenjivac toplote.Jedino nisam video da li ima onih koji rade na freon kao kucni frizideri.Za njih bi trebao mali kompresor, pa mislim da oni nisu ekonomicni za takvu eksploataciju, i zato se i ne rade na 12V.
Kapetan:
znaci preporucujes na plin varijantu ? nekako mi frka da mi plin bude odvrnut... video sam (mislim bas u polaklimi) da ima neki na 12 24 220 i plin ...to bi moglo da bude resenje :) plin kada isplovaljvam a inace 220
samo jos da cena bude prihvatljiva
Kapetan:
--- Citat: Aka 09, 03, 2009, 12:13:18 posle podne ---Ne znam sta da ti kazem. Ja imam kompresorski, ali svaki dan moram da palim agregat ako mislim da budem duze od vikenda. Plinske imas i po oglasima, mislim da je sasvim ok uzeti polovan. Mogu se naci za 100-200e. Obavezno uzmi onaj koji ima malu frigo komoru.
--- Kraj citata ---
da frigo mi je manje vsie najbitnije zbog mesa sve ostalo moze i na sobnoj temperaturi
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju