E, ovako treba... > Elektrika

Akumulatori

<< < (22/35) > >>

Losmi:
iscitah upravo celu temu...

Sada sam se vratio sa broda, i ustanovili smo da je stari bosch-ov akumulator (170ah) mrtav.

Trenutno su na brodu 3 solarne ploce, i bila su dva akumulatora jedan gel (nisam pogledao koliko ampera ali sigurno je preko 150 sudeci po velicini) i ovaj neispravni.

Gel je vezan tako da napaja frizider preko invertera i njega pune dva solarna panela i on je za sada ok.

Drugi akumulator je bio za startovanje 2 vanbrodska motora i za ostale potrosace (svetla, pumpe, radio, sonar, gps...) plus winch. Na drugi je vezana jedna ploca i puni se preko motora. Sve je na 12v.

Na marini mi nekoliko ljudi rece da kupim obican akumulator od 85 ampera i da ne bacam pare. E sada, sa ovoliko potrosaca meni deluje da je 85 ampera malo a cini mi se i da winch vuce jaku sttruju. Kakva su vasa iskustva?

marko07:
Vinc može da bude jači ili slabiji ali svakako fino struje vuče, moj je 600w za 12kg sidro i lanac.

Što se povezivanja tice- ako ces da ostaviš isto onda bih ja išao na bar 150 za taj novi pošto će manje vise sve ići preko njega.
Sa druge strane mislim da je bolje da se preveze da taj gel bude za sve potrošače a jedan odvojen samo za motore.
E sad ako motori nisu preveliki pa možeš da ih palis na kanap onda nije strasno ali ako je nesto vece i jače ne želiš da zbog zaboravljenog svetla ostaneš bez oba motora :)

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Losmi:
Da, da, hvala.

Motori mogu i na kanap da upale, tako da to nije problem.

Trenutno je sve vezano na gel posto je ovaj mrtav, ali mislim da su oni ciljano vezali samo frizider na gel, posto je on sam pristojan potrosac i radi celo leto.

Koju marku akumulatora gledati uopste, sada kada sam uzimao za auto rece mi lik da je bacanje para uzimati Vartu recimo... Ne znam, svako ima svoje neko vidjenje.

Losmi:
evo nadjoh ovaj: akumulator-shop.rs/proizvod/exide-strong-pro-ee1853-12v-185ah/

sada sam zvao radnju kaze da su odlicnog kvaliteta i na popustu je 28%, da se tesim sto dajem ovolike pare :D

George:
Ja na brodu imam exide premium od 2017, i za sada ne pokazuje nikakve znakove zamora. Realno mislim da će služiti još narednih 4-5 godina. Za kola sam uvek uzimao isključivo Vartu, ali vidim da je i Exide, barem u premijum varijanti na istom nivou.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju