Nautika opšta... > Kulinarske čarolije

BRODSKI RECEPTI

(1/3) > >>

espresso:
ideja je da u ovu temu postavite vase recepte za jela koja se mogu jednostavno pripremiti u brodskoj kuhinji. molim Vas da pored nacina pripreme postavite i podatke o namirnicama i kolicinama potrebnim za barem 4 osobe.

espresso:
Fusilli u belom sosu

Sastojci:

500g Barilla Fusilli, 1 glavica crnog luka, 1 cen belog luka, 100g pancete, 200g sampinjona, 200ml neutralne pavlake, 20ml mleka, 25g putera, maslinovo ulje, so, biber, persun, parmezan. Vreme pripreme: max. 30 minuta.

Nacin pripreme:

Sampinjone, pancetu, crni i beli luk sitno iseckati. U 2,5 litara posoljene kipuce vode skuvajte Fusille prema uputstvu (11 min). U zagrejani duboki tiganj, ili slican sud, sipati maslinovo ulje (3-4 supene kasike) da pokrije dno. Dodati crni i beli luk i proprziti dok ne pozuti. Dodati pancetu i nastaviti sa przenjem jos par minuta. Da vam luk ne bi zagoreo dodajte puter. Promesajte da se puter istopi i dodajte sampinjone. Dinstajte na laksoj vatri dok sampinjoni ne omeksaju i ne potamne. Uz mesanje, dodajte neutralnu pavlaku i sacekajte da sos ukuva. Sos razredite mlekom. Dodajte so i biber po zelji i zacinite sitno seckanim persunom. Skuvane Fusille dodajte u sos i promesajte. Servirajte uz ribani parmezan i hladno belo vino. Prijatno.

broker975fx:
Durum raviole (jedno pakovanje dovoljno za dvoje za četvoro sve duplo) ili bilo koja testenina se skuvaju, klasika kao i uvek.

Za sos - pola glavice crnog nekoliko čena belog propržiti na maslinovom + so +biber.
kad se to proprži naliti 1/4 slatke pavlake (za dvoje) ili 1/2(za četvoro). Kad se zagreje ubaciti bilo koji buđavi sir (može neki najeftiniji recimo paladin koji se prodaje upakovan po sto grama) 100g (za dvoje) 200g(za četvoro). Kad se sve ovo otopi i postane kremasto preliti preko testa. Inače ovaj sos ide super i sa piletinom ili nekim drugim mesom. Odozgo naravno parmezan i  :dance:.

Malo jedino ovaj sir ne ide na brod ali sve jedno je buđav :skull:

espresso:
Kontinentalni rizoto

Sastojci:

300g pirinča, 400g pilećih prsa, 100g prošarane slanine, 1 zreli paradajz,  1 šargarepa, 1 crveni luk, pileća supa (najbolje u kocki), suvo belo vino, 100g putera, so, šareni biber, rendani parmezan. Vreme pripreme: 30 minuta.

Način pripreme:

Operite paradajz i šargarepu, odstranite semenke iz paradajza, očistite šargarepu, pa ih narežite na ne prevelike komade. Očistite pileća prsa od kostiju i hrskavice. Očišćeni crveni luk sitno narežite. Dinstajte luk i šargarepu polako na 50g rastopljenog putera i sa slaninom iseckanom na kockice, dodajte pileća prsa iseckana na kockice jednake veličine, malo soli i bibera, poklopite lonac i kuvajte na tihoj vatri. Nakon 10 minuta podlijte sa pola čaše vina i pustite da ispari.
Dodajte paradajz i nakon 2-3 minuta pirinač, podlijte kutlačom pileće supe. Smanjite vatru i kuvajte rižoto 20 minuta povremeno dodajući po potrebi pileću supu (ukoliko se pirinač previše zgusne).
Ugasite vatru, dodajte preostali puter, punu šaku rendanog parmezana i mešajte 3-4 minuta.
Poslužite toplo, ali ne vruće.

espresso:
Kineska kajgana s račićima

Sastojci:

100g račića, 4 jajeta, 100g slatkog kupusa, 1 kašika prošeka, 1 kašika soja-sosa, 1 mladi luk, 25g đumbira, 3 kašike ulja, biber, so.

Način pripreme:

Ocedite račiće, pa ih poprskajte kašikom prošeka i kašikom soja-sosa. Kupus isecite na tanke rezance, a luk na kolutove. Kupus pržite na zagrejanom ulju dok sok ne ispari, pa dodajte luk, đumbir i račiće. Posolite, pobiberite i protresite tiganj (ne mešajte!). Jaja razlupajte direktno u tiganj. Kada se "kajgana" isprži sa jedne strane, okrenite je na drugu stranu da bi se ravnomerno ispekla.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju