E, ovako treba... > Johnson & Evinrude
EVINRUDE 25 KS 1980. I MERCURY 4KS 1982.G.
slalic:
Hej ljudi da vas obavestim, nakon par dana vrsljanja po internetu, i citanja svega sto mi je pod ruku o Mercury 4 doslo, vratim se na njega i za pola sata rada je upalio. Radio kao sat, milina mi bila da ga slusam. Na pola kanapa upali, od prve. Radio tako pola minuta, ugasim ga i ponesem na Meleren, jezero koje mi je na par kilometara, a pruza se kroz gotovo celu Svedsku.
Ej, masala, ubacim ga u vodu, upalim, radi kó sat, al´pogledam...ne izbacuje vodu na kontrolni sisak onaj... Sta je ovo, pomislim, sacvekam jos malo mislim dok povuce vodu...al´nista.
Izvadim ga iz vode, skinem donji deo cizme, rastavim pumpu i pogledam na impeler...Iznenadjenje. Impeler iskidan u komade, samlevenih pera, tuzno za pogledati...
E, dakle...ono sto nigde ne pise, a smatram da je vazno reci, jer se pretpostavlja da svi to znaju i da se podrazumeva (ali nije tako, ja sam primer):
a) Impeler se montira tako da su mu zaperci savijeni u kontra stranu od one na koju se okrece osovina koja ga pokrece.
b)Motor se ne pali na suvom, bez prikljucene vode ili uronjen u vodu, ne sme da radi ni malo, jer je i to malo dovoljno da ubije impeler.
Elem, danas mi stize novi impeler...svako se neznanje placa...
Ujedno sam rastavio jedan deo Evinrude 25hp, klipovi su fiksirani u cilindrima, za vikend cu da rastavim sve do poslednjeg sarafcica, pa polako. Ima li neko podatke na koliko se zatezu sarafi koji drze lezajeve oko klipnjace za radilicu, i ostali sarafi unutar motora/ kopji se moraju stazati na odredjenu meru, a ne odokativno.
Pozdrav svima!
Impuls:
--- Citat: Профа 19, 05, 2010, 22:06:26 posle podne ---Добро дошао.
Видим да су у питању двотактни мотори, па вентили које си поменуо не постоје.
--- Kraj citata ---
Ne postoje ventili, ali postoje prelivni i izduvni kanali koje klip otvara u "donjem" delu hoda.
Tako da je lako moguce da petrolej curi kroz prelivni kanal u karter.
budens72:
ne postoji ni karter ako je 2t motor...
slalic:
E, ovo majstorisanje stvarno odmara mozak. Danas sam posle posla rastavio Evinrude 25ks, ogolio sam sve do bloka motora kojeg nisam uspeo da rastavim. Problem mi je u šarafima koje da odvijem ne mogu, jer ocito nemam alat za to. Dosao sam do dela u kojem se nalazi radilica, pokusavam da rastavim, ima vise sarafa cca 10 i jos barem 6 manjih... gedora 8 je velika, 7 je premala, i jedini koji imam izmedju je takode mali, to su colovske "gedore"...miislim da nosi oznaku 3/8.
E, da poblesavis.
Ima li iko ideju sa kojim alatom da to odvijem?
ПЕЦОВ:
a sta je bilo s mercuryem?paljenje ili mesavina ili karburator?dal si ga sastavio dosad?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju