E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

Mozgalica

(1/12) > >>

Kapetan:
Nesto mi ubija akumulatore...

imam 4 akumulatora od 70ah paralelno vezanih , znaci ukupno 280 ah,
punim ih recimo 3-4 dana dok se voltaza ne popne na 14 15 V...

kako se napune posle 2-3 dana skroz se isprazne....

prvo sam mislio da je u pitanju neki od akumulatora, te sam ih punio 4 dana , onda raskacio i posle 24 casa merio voltazu pod opterecenjem na svakom od njih ponaosob (zajednicka masa a skinuo pluseve)

1 aku 14,2 v
2 aku 14,4 v
3 aku 14,6 v
4 aku 15 v

sta znace ove razlike ? da li iz njih mogu da zakljucim koji ne valja , ujedno na Garmin FF140 pokazuje za 1v manje od digitalnog unimera ???

Kapetan:

--- Citat: olimp  27, 04, 2010, 20:58:13 posle podne ---Da li si mjerio akumulatore nekoliko dana nakon punjenja da vidiš koliko svaki drži napon ili si mjerio nako samoga punjenja? :stop:

--- Kraj citata ---

kad sam zavrsio punjenje raskacio sam sve akumulatore tako da budu samo na zajednickoj masi, 24 casa kasnije to jest danas sam im merio voltazu

zorter:
Na cemu stoje akumulatori? Ta mala razlika u naponu ne moze tako brzo da ih isprazni. Ali ako stoje direktno na metalu, e to moze da bude pogubno. Obavezno ih stavi ili na stiropor ili na obicnu dasku colaru. :good: :drinks:

zorter:
Cvijo, svaki lim u sebi sadrzi neku kolicinu celika koji se da namagnetisati, t.j. magnetno aktivan materijal. Prilikom punjenja se te magnetne cestice "ustroje" i materijal se koliko toliko namagnetise. A kad se iskljuci punjenje, te magnetne cestice "izazivaju" kretanje jona koji su stvoreni u kiselini (i "+" i "-"), ali sada u suprotnom smeru pa se dobija efekat praznjenja, koji se ne moze izmeriti instrumentom. Cak i jedan akumulator nije pametno da stoji na metalnoj podlozi a pogotovo ako ih je vise, jer se onda veca povrsina metala namagnetise pa je efekat magnetne "zone" veci, a time i magnetni efekat jaci.

Nadam se da sam bio jasan. Pozzzzzzz

zorter:
Cvijo, sasvim dovoljno je i 2,5/3cm. Nije toliko jako magnetno polje, samo da bas nije na metalu, mada se oseca i uticaj na 2cm ali mnogo manje nego kad je direktno na metalu. Od 2cm pa na vise, za svaki milimetar se visestruko gubi jacina magnetnog polja. Ne brini dobro si uradio. Pozzz :good:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju