E, ovako treba... > Plovila
Sugestije za novajliju
dzigirigi:
@odisej
Da, zato sam i mislio da krenem sa necim sto ce traziti sto manje vremena i zalaganja, jer, realno, ja reku nisam ni video. Dakle, kad se uhodam i kad se (ako) "navucem", onda cu razmisljati o necem vecem/ozbiljnijem/za gusht ...
Uglavnom bi to bila vikend-nautika.
E sad, u mom slucaju ne bih mogao da ga samo spustim/izvucem, jer nemam ga gde drzati osim u marini. Nemam dvoriste :(
Zato pitah za cene u marinama u NS, ako neko zna ...
Sto se tice Johnsona, da, to su podaci sa saletove regate, druge nisam nasao ...
Kolika je zaista realna potrosnja? Koliko bi realno potrosio za NS-BG i nazad, recimo?
IKA:
mislim da ti čak ni Sale nebi mogao dati tačan podatak , iz prostog razloga što je taj odgovor zavisan od toliko činilaca , da nijedna potrošnja ne bi mogla ići kategoriju apsolutno tačnih. Dunav sam po sebi u toku sezone teče različitim brzinama što zavisi od vodostaja .Neka teorijska potrošnja bi bila moguća ,recimo na jezerima dok na tekućim vodama zavisi od mnoštva elemenata , no budimo realni , nautika nije jeftin sport , nautika je sport koji uđe u krv i tada je potrošnja najmanja briga , tada počinješ da tražiš nešto bez čega u suštini možeš ali si toliko opijen da ti je u glavi novi sonar , gps ,prohromska bitva itd,itd
no ako je cena potrošenog goriva jednaka užitku koji doživiš , potrošnja je ma kolika bila mala. ja sam od titela do novog sada stigao za 8 sati i potrošio 18 l goriva u kontra smeru za 4 sata 9 l
SALE NB:
Ajd' malo o potrošnji.
Johnson je 2-taktna mašina, i već u godinama, ali ja se na potrošnju stvarno ne mogu požaliti.
Zabeležio sam nizvodno, na optimalnom gasu, sa 2 osobe u čamcu, 8l/sat. Otišao od Starih Banovaca do Šveba. 36Km. U povratku je potrošio 12litara. Naravno, da bih uzvodno postigao isti komfor vožnje tj. glisiranje, morao sam da dodam više gasa, a ipak sam ostvario manju prosečnu brzinu, pa je povratak trajao oko 1 sat i 20 minuta.
Na regati sam imao prenatovaren čamac, i pritom jako loše raspoređen teret ( nažalost nije moglo bolje), pa sam za istu relaciju ( Banovci-Šveb) potrošio čitavih 13 litara! Već na Švebu sam preraspodelio težinu, jedan deo stvari prebacio kod Kapetana, i potrošnja se na dalje držala na proseku od 10 litara.
Ipak, čak i tako, to je režim kao da ploviš konstantno sa 4 osobe na čamcu, a to je na Zeki udobno jedino na kratke staze.
Opet, ako pogledam taj budžet koji si spomenuo, mislim da bi čamac kao što je Zeko bio idealan za tebe kao početnika. Meni je Zeko prvi čamac i stvarno sam se sit navozao i mnogo naučio. Ali kad već možeš, uzmi novi(ji) motor. Sa nekim novijim motorom od 4 takta ili sa već spomenutim E-tecom ćeš prepoloviti potrošnju.
Na istoj regati, Mossi je sa svojim čamcem, većim i težim od Zeke, isto dobro natovarenim, potrošio 200 litara, ali za 1000km (Yamaha 25 4 takta, nova)
Što se Zeke tiče, dođi, pogledaj ga, čamac je kompletno sređivan pre 2 godine, tako da starost ne treba da te brine, a ovde možeš videti i pročitati sve o Zeki
http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=53.0
O potrošnji BG-NS i nazad na Zeki:
BG 1170km - NS 1255km, to je 85km.
OD BG uzvodno, nekim srednjim tempom 30Km/h, trebalo bi ti oko 3 sata do NS, potrošio bi oko 25-30 litara goriva.
U povratku nizvodno, stigao bi za manje od 2,5 sata i potrošio oko 16-20 litara.
Ukupno oko 5 sati plovidbe i oko 45 litara goriva. Mislim da ni deplasmanci ne mogu mnogo bolje od toga, samo što oni izgube mnoooogo vremena, koje mi korisno upotrebimo za kupanje, zezanje i kafanu, naravno! :taunt: :drinks:
Problem sa gliserima je što te navuku da dodaš gas! :taunt: A onda i potrošnja raste! :smile:
fisherman:
ja jedino da te posavetujem da kupish moj :) oglas link
mossi:
Gliseri su extra ako je i budžet extra.
Upoznati reku, znači obići svaki njen kutak.
Gliserom je to super i pravo zadovoljstvo.
Da bi znao šta je sa one strane obale, potrebna ti je ili detaljna karta ili dobar dvogled.
Da, dvogled.
Ja moj deo Dunava znam više nego solidno, ali kad se odmakneš malo u nepoznate krajeve, jednostavno bez dvogleda ako se voziš sredinom Dunava ili uz jednu obalu, ne vidi se da je pri drugoj obali neki rukavac, ada ili neki zanimljiv objekt ili lepo mesto za kampovanje.
Potrošnja je najmanja kad glisiraš, a ne divljaš. :dance1:
Potrošnja na 4-taktnim mašinama je najmanja na leru.
Tako je moja Yamaha F25, na 1500 obrtaja potrošila 50L goriva na 500km plovidbe i na oko 50 sati rada.
Jel može manje?
Onih 150L sam svesno potrošio uzvodno u najgorem režimu da bih zadržao "konfor" brzine od 10-14km/h.
Ako ćeš vozikati ženu i dete, onda njih pitaj šta im se svidja, verovatno ćeš se iznenaditi sa odgovorom. :lol: :lol: :lol:
:drinks:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju