E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..
Farbanje metalnog camca-iskustva i saveti
Drivee:
Citao sam negde na forumu da moze da se ubaci bakarna prasina u farbu, tada nema algi..valjda..
LSI:
--- Citat: Drivee 30, 05, 2014, 05:28:35 pre podne ---Citao sam negde na forumu da moze da se ubaci bakarna prasina u farbu, tada nema algi..valjda..
--- Kraj citata ---
Bakar se u nekim svojim formama ubacuje u boju i tada deluje kao algicid, fungicid i mikocid (valjda je ovo poslednje tačno napisano, nisam siguran). Oslobadjanjem u vodi postaje otrovan za alge, gljivice i mekušce - školjke. Zato je redovan sastojak antifauling boja - antialgina, kako mi to zovemo.
Medjutim, veoma je otrovan i zato se u novije vreme traže druga rešenja, kako bi se smanjilo zagadjivanje prirodne sredine.
Još nešto, ti antialgini u kojima ima bakra, ne preporučuju se za čamce od aluminijuma jer ga oštećuju, a šteta bude veća od koristi.
I da se vratim na razmišljanje o ubacivanju bakarne prašine (šta god to bilo - verovatno opiljci koji nastaju pri obradi predmeta od bakra) u boju - probajte ali ne verujem da ćete biti zadovoljni. Ipak bih savetovao da kupite fabrički pripremljenu boju. U njoj su po odredjenoj tehnologiji ravnomerno rasporedjeni jednovalnetni oksidi bakra koji se u vodi rastvaraju i u tom obliku deluju na žive organizme prisutne u okolini.
evrotec:
Ja vam ne preporucujem ovu firmu akers to vam je prevarant jer sam sam platio tu cenu prevare camac sam odvukao nije koristio boje koje je bilo dogovoreno vec ko sna sta i kako i boja se sada skida kao kada se ljisti skuvano jaje zato obratite paznju to vam je moje iskustvo
Drivee:
Da dodam, neki "ljudi" su u vreme krize (koja traje vec 30 godina) mesali otrov za biljke u farbu kao sto je Total, stime su mazali camac umesto antianalgina. Kazu da nije bas kao pravi ali radi.. Nemojte da me shvatite da sam za tu varijantu ali ako neko bas bas nema, eto resenja.
Ja sa drugarom kupim kanticu pa je podelimo, taman za dva camca.
maverick:
Kod nas su prije stariji dodavali onaj prašak za krumpirove zlatice
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju