Ta tvoja nema DSC dugme. Ne može se vezati na GPS i najvažnije ... ne može imati svoj registracioni broj MMSI. Zato ne može biti legalna.
MMSI i DSC nisu neophodni za nauticke stanice do pre par godina te opcije nisu ni postojale...... a i ko ce da ti se javi na DSC u Srbiji ?
Nautičke radio stanice od običnih se razlikuju po tome što mogu da pošalju signal za pomoć automatski, da pošalju poziciju i podatke o brodu.
Lako se rukuje u opsegu 16 i 9 kanal. Dakle, imaju dugme za 16. i 9 kanal.
ne salju automatski , nego salju ciklicno posle tvog pritiskanja tastera DSC... poziciju salju samo ako imaju GPS a podatke samo ako si ih predhodno ukucao ili ako imas AIS transponder
Ako imaš svoj MMSI broj i stanicu vezanu za GPS drugi koji imaju registrovanu stanicu mogu da prate tvoje kretanje ako ih kontaktiraš. U opasnosti (negde na moru) mogu te pronaći lako svi brodovi u blizini. Znaju uvek tvoju poziciju.
to se slazem i to jeste prednost ... inace to radi na 25 milja...
Neko je predvideo zašto je za normalnu komunikaciju dovoljno dovoljno 25w snage. To pokriva sve potrebe nautike. A mislilo se malo i zdravlju korisnika.
e sad koliko je dovoljno to je diskutabilno... 25 watti je proizislo iz pomorske upotrebe , i

slazem se da je to na reci takodje

... ali recimo ja sam sa 25 watti (stara stanica na cheu) pricao na relaciji Ostruznica - Visnjica kao i Visnjica - Pozarevac (sto je po teoriji nemoguce, opticka vidljivost i sl.) a ujedno sam imao problem da pricam sa brodovima koji su na samo 5-6 km od mene ... snaga je diskutabilna , po meni je uvek bolje imati vise nego manje ...
e sad postoji jos jedna stvar za dve godine koliko imam ovu radi stanicu od 60watti mozda sam sve ukupno na njoj pricao 2 minuta ... prvo nije pristojno pricati na 60watti jer te cuje pola Srbije (ali bilo je momenata kada sam "morao"), drugo zonton mi je zavrsavao 90% svih potreba koje su u vecini slucajeva komunikacija sa drugim plovilima...