Autor Tema: Farbanje glisera...  (Pročitano 16985 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sLLayer

• Oficir sa Malih Voda
Odg: Farbanje glisera...
« Odgovor #15 poslato: 15, 04, 2010, 14:01:27 posle podne »
ma vjerovatno salju u Uzice, ali meni treba u Sarajevo pa sam mislio da mi je najblize da odem u Uzice posto ovdje nema nigdje

Van mreže sLLayer

• Oficir sa Malih Voda
« Odgovor #16 poslato: 28, 04, 2010, 13:53:58 posle podne »
Evo zorka vise ne proizvodi plavi antialgin, vec samo crveno-smedji koji mi ne odgovara, onda sam odlucio da ne koristim antialgin nikako vec da li moze se koristiti i dole i gore poliuretanski lak, tj. da li ce otpasti ako je on na podvodnom djelu, i je li antialgin samo sluzi protiv algi

i gdje bi najblize u Srbiji mogao kupiti hempelov program a ja sam iz Sarajeva

Van mreže LSI

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #17 poslato: 28, 04, 2010, 14:36:32 posle podne »
sLLayer,
Tačno je da je Zorka prestala da radi plavi anitalgin ali je činjenica da je crveni bio kvalitetniji od plavog, tako da se ništa ne gubi time što plavog više nema u prodaji.
U crvenom anitalginu se nalazi kombinacija dva biocida, pa otuda i veća efikasnost. Jedan od ta dva biocida je na bazi bakra, pa zato vlasnici aluminijumskih čamaca treba da budu pažljivi.
Potrebno je da na čist aluminijum nanesu jedan sloj tzv. "washprimer"-a (vošprajmer) - to je onaj žuti.
Posle toga nanosi se u dva sloja katran i u roku od ne više od 24 sata treba naneti anitalgin.
(Ako se ovako uradi, ne bi trebalo da bude problema ni na alu-čamcima jer su slojevi toliko debeli, a galvanske struje toliko slabe da ne dolazi do proboja.)

Sve ovo treba raditi u senci - nikako na suncu.
Posle nanošenja antialgina, a najkasjnije u roku od 24 sata, čamac treba spustiti u vodu. Ovo zato a ne bi došlo do ljuštenja antialgina.

Inače, ukoliko se i vošprajmer i/ili katran rade na suncu i ako je čamac vreo, može da dodje do ljuštenja boje i na ovim slojevima - zato je obavezno sve slojeve nanositi u senci.

Što se tiče pitanja da li se može bez anitalgina - može.
Uloga antialgina je isključivo da spreči stvaranje naslaga algi i ukoliko čamac neće provoditi u vodi veći deo godine, može i bez antialgina. Prilikom svakog vadjenja iz vode dovoljno je čamac šmrkom isprskati i alge se neće razvijati na koritu. Ovo je dobro za "vikend" ladjare.

Ne preporučuje se nanošenje PU laka na podvodni deo umesto antialgina.
Komponente iz kanrana izbijaju na površinu i prolaze kroz PU lak i bez obzira koju boju laka da uzmete, na površini se vide fleke - "džaba ste krečili"!

Bilo je na forumu i pitanja o tome da li se može koristiti Zorkin radijator lak za farbanje nadvodnih delova (kabina, kokpit). Odgovor je: može.
Potrebno je u senci naneti jedan ili dva sloja laka. Ostaviti da se osuši na vazduhu i biće jevtinije nego da se koristi PU lak a trajaće možda malo kraće. I neće da promeni značajno nijansu na suncu - više će požuteti u mraku, ako čamac držite u nekakvom zatvorenom prostoru!

Van mreže sLLayer

• Oficir sa Malih Voda
« Odgovor #18 poslato: 28, 04, 2010, 18:58:59 posle podne »
sLLayer,
Tačno je da je Zorka prestala da radi plavi anitalgin ali je činjenica da je crveni bio kvalitetniji od plavog, tako da se ništa ne gubi time što plavog više nema u prodaji.
U crvenom anitalginu se nalazi kombinacija dva biocida, pa otuda i veća efikasnost. Jedan od ta dva biocida je na bazi bakra, pa zato vlasnici aluminijumskih čamaca treba da budu pažljivi.
Potrebno je da na čist aluminijum nanesu jedan sloj tzv. "washprimer"-a (vošprajmer) - to je onaj žuti.
Posle toga nanosi se u dva sloja katran i u roku od ne više od 24 sata treba naneti anitalgin.
(Ako se ovako uradi, ne bi trebalo da bude problema ni na alu-čamcima jer su slojevi toliko debeli, a galvanske struje toliko slabe da ne dolazi do proboja.)

Sve ovo treba raditi u senci - nikako na suncu.
Posle nanošenja antialgina, a najkasjnije u roku od 24 sata, čamac treba spustiti u vodu. Ovo zato a ne bi došlo do ljuštenja antialgina.

Inače, ukoliko se i vošprajmer i/ili katran rade na suncu i ako je čamac vreo, može da dodje do ljuštenja boje i na ovim slojevima - zato je obavezno sve slojeve nanositi u senci.

Što se tiče pitanja da li se može bez anitalgina - može.
Uloga antialgina je isključivo da spreči stvaranje naslaga algi i ukoliko čamac neće provoditi u vodi veći deo godine, može i bez antialgina. Prilikom svakog vadjenja iz vode dovoljno je čamac šmrkom isprskati i alge se neće razvijati na koritu. Ovo je dobro za "vikend" ladjare.

Ne preporučuje se nanošenje PU laka na podvodni deo umesto antialgina.
Komponente iz kanrana izbijaju na površinu i prolaze kroz PU lak i bez obzira koju boju laka da uzmete, na površini se vide fleke - "džaba ste krečili"!

Bilo je na forumu i pitanja o tome da li se može koristiti Zorkin radijator lak za farbanje nadvodnih delova (kabina, kokpit). Odgovor je: može.
Potrebno je u senci naneti jedan ili dva sloja laka. Ostaviti da se osuši na vazduhu i biće jevtinije nego da se koristi PU lak a trajaće možda malo kraće. I neće da promeni značajno nijansu na suncu - više će požuteti u mraku, ako čamac držite u nekakvom zatvorenom prostoru!
hvala na odgovru, jos me interesuje sta da koristim za podvodni dio ako necu antialgin i ako ne moze pu lak?

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #19 poslato: 28, 04, 2010, 19:53:05 posle podne »

[/quote] hvala na odgovru, jos me interesuje sta da koristim za podvodni dio ako necu antialgin i ako ne moze pu lak?
[/quote]

Po meni, posle katrana nema potrebe bilo šta da se nanosi.
Katran se nanosi u 2-4 sloja. Ja bih u tom slučaju naneo bar još jedan sloj ili dva i time bih završio (verovatno ću ja tako uraditi na mom čamcu).

Katran kada se osuši praktično kristalizira i postaje veoma tvrd, nepropustan za vodu i otporan čak i na mehaničke udarce.

Jedino je pitanje da li Vam se dopada njegova boja?
Ukoliko želite neku drugu boju, onda bi mogla da se uzme bilo koja završna epoksi boja ali, ponavljam, ako ne ide antialgin (čija jedina funkcija je zaštita od algi), može da ostane i katran, čak i tako crn; nalazi se na delu koji je uronjen u vodu i ne vidim da bi to moglo da bode oči - mada tu se više radi o estetici i kako je ko doživljava.

Van mreže IKA

• Tisa
  • Kapitalac Dunavski
    • trenutno bezimen
  • Brod tip: samogradnja-Ika design-zetovo vlasništvo
  • Marina: Tisa-9km,desna obala,šesta vrba od mosta
  • Veličina: 6,5m
« Odgovor #20 poslato: 28, 04, 2010, 20:18:42 posle podne »
Upozorenje. :  Ako baš toliko izbegavate upotrebu antialgina (verujem zbog cene) može , to jest sigurno će vam se obiti o glavu sledeće sezone.
Zbog uštede od ,cirka 3000 din , desiće se to da ćete sledeće sezone na koritu imati naslage algi, školjki , puževa za čije skidanje i čišćenje moraćete da platite peskiranje koje će vas izaći pet puta po tih 3000din .
Dakle razmislite još jednom dali zaista štedite

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #21 poslato: 28, 04, 2010, 21:28:46 posle podne »
Odisejevo upozorenje je na mestu.

Zato ću još jednom naglasiti: samo onaj čiji čamac neće veći deo godine biti u vodi može da razmišlja o tome da ne stavi antialgin.

Mi, "vikendaši", ako čamac samo tokom vikenda spustimo u vodu a zatim ga izvadimo i odmah šmrkom dobro operemo, ne bi trebalo da imamo problema sa algama i školjkama i bez anitalgina.

Ukoliko je čamac više meseci u vodi, antialgin zaista ima smisla staviti jer troškovi o kojima govori Odisej zaista prevazilaze trošak kupovine i mazanja antialginom.

Van mreže IKA

• Tisa
  • Kapitalac Dunavski
    • trenutno bezimen
« Odgovor #22 poslato: 28, 04, 2010, 22:54:44 posle podne »
Odisejevo upozorenje je na mestu.

Zato ću još jednom naglasiti: samo onaj čiji čamac neće veći deo godine biti u vodi može da razmišlja o tome da ne stavi antialgin.

Mi, "vikendaši", ako čamac samo tokom vikenda spustimo u vodu a zatim ga izvadimo i odmah šmrkom dobro operemo, ne bi trebalo da imamo problema sa algama i školjkama i bez anitalgina.

UPRAVO TAKO :good:

Ukoliko je čamac više meseci u vodi, antialgin zaista ima smisla staviti jer troškovi o kojima govori Odisej zaista prevazilaze trošak kupovine i mazanja antialginom.

Van mreže sLLayer

• Oficir sa Malih Voda
« Odgovor #23 poslato: 29, 04, 2010, 14:15:12 posle podne »
ma nije problem novac nego to sto je meni ovdje nedostupan antialgin osim ovog u smedjoj boji koja mi se ne svidja, a camac ce biti cijele zezone u vodi tako dacu morati nesto smisliti da dodjem do hempela, jos opet da pitam gdje mi je najbolize iz Sarajeva doci do hempelovi prodavnica

Van mreže IKA

• Tisa
  • Kapitalac Dunavski
    • trenutno bezimen
« Odgovor #24 poslato: 29, 04, 2010, 20:44:46 posle podne »
sl lajer nerazumem zbog čega ti je bitna boja antialgina kad se on nanosi samo na delu ispod vodene linije tako da se faktički i nevidi, osim možda dela od 10-ak cm iznad vode.

Van mreže broker975fx

• DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
« Odgovor #25 poslato: 29, 04, 2010, 20:59:26 posle podne »
ma nije problem novac nego to sto je meni ovdje nedostupan antialgin osim ovog u smedjoj boji koja mi se ne svidja, a camac ce biti cijele zezone u vodi tako dacu morati nesto smisliti da dodjem do hempela, jos opet da pitam gdje mi je najbolize iz Sarajeva doci do hempelovi prodavnica

Evo ti broj lika koji drži farbaru u Zemunu 011/2606063 čovek se zove Zoran, pozovi se na Dušana, Klempinog drugara, zamoli ga da ti pošalje robu busem, ima kompletan zorkin marin program a video sam i crveni Hempelov antialgin. Roba je u roku nije bajata :)

Van mreže Zoran

• Kapitalac Dunavski
  • BEOGRAD
    • Jedrilica
  • Brod tip: sam napravio
  • Marina: Ada Ciganlija
  • Veličina: 6m
« Odgovor #26 poslato: 29, 04, 2010, 21:18:04 posle podne »

Sllayer

Obrati paznju da svaki antialgin nije za svaku ladju.Prva podela,aluminijum
 i ostali materijali,sledeca podela je gliseri i obicni camci.Obavezno se raspitaj.
Vazno je ploviti,ploviti i ploviti.

Van mreže sLLayer

• Oficir sa Malih Voda
« Odgovor #27 poslato: 04, 05, 2010, 20:25:18 posle podne »
Evo nekako sam uspio naruciti iz Zagreba hempelove boje, stizu u petak, ovo sam narucio, valjda nisam pogrijesio nesto camac je 4m

-dva pakovanja hempel's light primer 4555 bijeli 0,75 (jedno pakovanje, a trebaju 2)  106kn x2
-razredjivac thiner 0845 0,75l 38kn
-hempel polyenamel 5510 0,75l bijeli 109kn
-razredjivac thiner 0808 0,75l 28kn
-hempel hard racing 7648 plavi 0,75l 158kn

Van mreže mossi

• Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
« Odgovor #28 poslato: 04, 05, 2010, 20:46:00 posle podne »
Nemaš antialgin!?
Onaj super tvrdi podvodni ti je za brze čamce koji se posle svake vožnje vade iz vode.
Extra je ali nije antialgin.  :nono:

:drinks:

Van mreže sLLayer

• Oficir sa Malih Voda
« Odgovor #29 poslato: 04, 05, 2010, 21:04:12 posle podne »
Nemaš antialgin!?
Onaj super tvrdi podvodni ti je za brze čamce koji se posle svake vožnje vade iz vode.
Extra je ali nije antialgin.  :nono:

:drinks:
nego kako se zove antialgin