E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
pitanja za kapetana
Kapetan:
ne znam kakve su dubune tamo ali konopac za sidro MORA da bude najmanje tri puta duze od dubine sidrenja... znaci ako sidrimo na 10 metara dubine bacamo MINIMUM 30 metara konopca plus jedno 2-3 metra lanca odmah iza sidra...
e da ako je camac u losem stanju bas ovo sto kaze Arsa nemoj da stavljas jak motor...
broker975fx:
--- Citat: Kapetan 01, 04, 2010, 14:11:34 posle podne ---
ne znam kakve su dubune tamo ali konopac za sidro MORA da bude najmanje tri puta duze od dubine sidrenja... znaci ako sidrimo na 10 metara dubine bacamo MINIMUM 30 metara konopca plus jedno 2-3 metra lanca odmah iza sidra...
e da ako je camac u losem stanju bas ovo sto kaze Arsa nemoj da stavljas jak motor...
--- Kraj citata ---
Nemoj Kapetane da bacas, ispusti :) :)
Barba:
Cemu sluzi tih dva tri metra lanca odmah iza sidra?
LSI:
--- Citat: Barba 01, 04, 2010, 15:28:52 posle podne ---Cemu sluzi tih dva tri metra lanca odmah iza sidra?
--- Kraj citata ---
Boro, i ja sam novi brodovlasnik i imao sam ista ili slična pitanja. Mislim da sam savladao nešto od gradiva, pa da pokušam da to podelim sa drugima.
Lanac se kači na sidro iz dva razloga:
- da bi sprečio kidanje kanapa usled struganja o oštro kamenje i druge oštre predmete na dnu i
- kako bi svojom težinom držao sidro priljubljeno za dno.
Na taj način obezbedjuje se da se sidro ukopa i da pod dejstvom vodene struje (ili ako vetar pomera plovilo) ne dodje do podizanja struka sidra i ono ostaje ukopano u mulj (pesak).
Da nije lanca, konopac koji je lakši, podigao bi se od dna i povukao sidro na gore, pa bi se sidro otkačilo.
(Hteo sam da uz odgovor dodam u prilogu i jedan od tekstova koje imam na ovu temu ali svi su veći od 201 kB; ako želite, mogu ih dostaviti na privatnu adresu - javite!).
Inače, i za lanac se preporučuje da bude dužine najmanje kao i dužina plovila, mada na malim i lakim plovilima to nema velikog uticaja.
Što se tiče dužine kanapa, tu se u literaturi i u praksi sreću razna mišljenja.
Vrlo je rašireno mišljenje da je potrebno da konopac sidra (sidrenjak) bude 2-3 puta duži od dubine vode ali ja sam našao podatke da se preporučuje da konopac bude 5-6 puta duži od dubine vode!
Velikom dužinom konopca opet se postiže da konopac od vrha sidra ide ka površini vode i do plovila pod malim uglom (podsećam: da bi sidro ležalo ukopano u mulj ili pesak).
Skraćivanje konopca dovodi do toga da je ugao izmedju dna i kanapa veći i veća je verovatnoća da se sidro otkači (iskopa iz mulja) i pri slaboj struji ili vetru.
Manje dužine kanapa preporučuju se za vrlo mirne vode, za vreme bez vetra i za sidrenje u lukama, kako se konopci ne bi upetljavali sa konopcima kojima su zakačena sidra drugih plovila.
Inače, o sidrima i sidrenju bilo je dosta pisano ranije na forumu - treba pogledati u temi: Nautički priručnik...
Kapetan:
lsi salji na kapetan@mojaladja.com pa cu ja to okaciti
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju