Autor Tema: Kako bi trebalo da izgleda konstrukcija korita  (Pročitano 6135 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže broker975fx

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
    • DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
Kako bi trebalo da izgleda konstrukcija korita
« poslato: 11, 02, 2010, 17:57:47 posle podne »
Vidim da postoji dosta različitih načina kako se rešava konstrukcija korita pa čak i različitih pristupa u smslu da se prvo postavljaju rebra i konstrukcija a zatim oplata do toga da prvo rade oplatu a zatim rebra i sve ostalo. Do sada sam dobro naučio i usvoji da se kutije u brodogradnji ne koriste a razlog mi je potpuno jasan. Kod mene konstrukcija otprilike ovako izgleda ali sam čuo da nije baš najbolje rešenje zbog te cevčine koja može da pravi problem kao zbog prostora oko spojeva sa oplatom gde se skuplja svakakva prljavština koja u dodiru sa vlagom može da pravi problem. Baš me zanima kako je ovo kod vas rešeno a kako bi ovaj ključan deo na brodu trebalo da izgleda po pravilima. Moje korito je metalno ali pitanje je i za druge materijale?

Van mreže busa2

• Kapitalac Dunavski
  • "TEHNONAUTIKA" ZEMUN
    • www.tehnonautika.rs
Odg: Kako bi trebalo da izgleda konstrukcija korita
« Odgovor #1 poslato: 11, 02, 2010, 18:41:34 posle podne »
koliko znam ni jedan bolji majstor neradi to sa cevima kao sto je kod tebe na skici samo eventualno trougao sa otvorom za protok vode. vidi slike na temi PLOVILA -PROIZVODNJA DRAGAN SMEDEREVO unutrasnjost broda sa flahovima to ie dimenzija 11x3 i nije nikada imao problem sa ukrucenjem korita ili broda. odnosno majstori za to imaju drugacije fore samo nista zatvoreno kao cevi i kutije
www.tehnonautika.rs - KONTRAADMINISTRATOR

Van mreže banemasulovic

• Drinski Kratkorepi Peš
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #2 poslato: 17, 03, 2010, 10:56:46 pre podne »
iz licnog iskustva pravljenja korita od celicnog lima i onoga sto su mi atestirani varioci i montazeri brodogradnje rekli je sledece
1.umesto I profila moze se koristiti T profil,
2.razmak izmedju rebara moze biti 50 cm za camce do 10 metara
3.obavezno na spoju podnog i bocnog dela rebra ostaviti prostor za nesmetano oticanje kondenzata
4.variti 100% spolja i iznutra spojeve limova a spojevi limova sa rebrima povremeno sa jedne i druge strane,a pri tom paziti na grejanje prilikom varenja
5.kobilicu sam pravio od celicne cevi ali je bolje uraditi od veceg T profila
6.pre ugradnje ispeskariti i zastititi nekim prajmerom a posle samo preci istim tim delove koji su sagoreli varenjem
7.variti profesionalnim aparatom (ja sam vario sa 210) koji moze izvuci celu elektrodu bez prekida i moj savet je angazujte atestiranog varioca

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #3 poslato: 23, 03, 2010, 10:37:19 pre podne »
upravo sceniram METAL BOATS od Bruca Roberts i pomalo citam.... nema ni pomena od stednje na materijalu , sto se egija tice  on pominje T i H  zavisno gde se stavljaju , i njegove egije uopste ne podsecaju na ono sto mi radimo.... dobar primer su profine teme sa brodvima koji se prave...

tezina nema neki veliki uticaj na plovidbu mnogo veci uticaj je korito , i najmanja greska menja karakteristike... ali kada se zavrsimo korito i kada krene unosenje i rasporedjivanje stvari mora se misliti na raspored stvari na brodu tako da brod ne dodje u disbalans...  kod mene na primer kada ga sam vozim brod naginje na levo jer mi je veca tezina na levoj strani.. cim dodje familija brod bi trebalo da se uravnotezi (zimus sam vrsi novi raspored pa jos ne znam rezultate :) ) ... znaci treba uzeti mnostvo stvari u obzir...

dobar projekat je osnova dobrog broda...

Van mreže Zoran

• Kapitalac Dunavski
  • BEOGRAD
    • Jedrilica
  • Brod tip: sam napravio
  • Marina: Ada Ciganlija
  • Veličina: 6m
« Odgovor #4 poslato: 23, 03, 2010, 15:57:12 posle podne »

Kada proučavate te konstrukcije,ajde malo proučite i Van de Stada.
  Čovek je napravio revoluciju u projektovanju brodova bez rebara.
Vazno je ploviti,ploviti i ploviti.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #5 poslato: 23, 03, 2010, 16:18:54 posle podne »

Kada proučavate te konstrukcije,ajde malo proučite i Van de Stada.
  Čovek je napravio revoluciju u projektovanju brodova bez rebara.

kad nadjem njegovu sliku onda cu :) a nisam bas siguran da njegovi brodovi nemaju rebra ???

Van mreže IKA

• Tisa
  • Kapitalac Dunavski
    • trenutno bezimen
  • Brod tip: samogradnja-Ika design-zetovo vlasništvo
  • Marina: Tisa-9km,desna obala,šesta vrba od mosta
  • Veličina: 6,5m
« Odgovor #6 poslato: 23, 03, 2010, 19:13:26 posle podne »
njegovi brodovi imaju rebre ali se naknadno ubacuju, on je među prvima brod konstruisao tako da se oplata sklapala bez predhodne konstrukcije rebara, uslov za takav način rada je projekat u kom su date tačne mere svakog elementa oplate , u razvijenom stanju.
Sistem Van de Stat koristi Kalmar nautika-Titel ,kompjuterski razvija lim oplate ,sklapa i naknadno ubacuje rebra koja su takođe isprojektovana po tačnim merama projekta.
Sam način izrade daje olakšan način izrade kao i mnogo manje vremena u odnosu na klasične sisteme.

Van mreže banemasulovic

• Drinski Kratkorepi Peš
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #7 poslato: 24, 03, 2010, 08:30:15 pre podne »
Koliko znam a imam negde i brosuru Van de Stada za izradu canca bez rebara potrebna je stabilna kolevka sto je jos jedan trosak za onog ko radi.Ja sam moj camac pravio u obrnutoj formi prvo paluba (samo gazista) pa rebra pa oplata.Radio sam ga na otvorenom i nije mu smetalo.Svakako da danas kada postoji kompjutersko secenje lima ovakva mogucnost je izvodljiva,pa ako se jos udruze vise njih da finansiraju kolevku trosak je manji.Osim pilotine nije mi poznato da li njegova firma ima nacrte za motorne jahte.Rusi su svojevremeno 1961 godine izdali knjigu u kojoj je bilo sijaset nacrta za motorne jahte ali te knjige nema u Srbiji ja sam je dobio preko biblioteke Ruskog doma koji je to dobio iz Moskve.Ako nadjem papire neko ce mi pomoci da ih stavim na forum.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #8 poslato: 24, 03, 2010, 09:27:23 pre podne »
bane najbolje je da se knjiga scenira u potpunosti

Van mreže banemasulovic

• Drinski Kratkorepi Peš
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #9 poslato: 24, 03, 2010, 09:37:42 pre podne »
Ja to imam fotokopirano probacemo deo, ali bih ti poslao nacrt tanka za vodu ,za temu voda na brodu , ne znam kako ,kada se ukljucim na kontakte izadje administrator izadje maska ali nema atacmenta.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #10 poslato: 24, 03, 2010, 09:40:29 pre podne »
Ja to imam fotokopirano probacemo deo, ali bih ti poslao nacrt tanka za vodu ,za temu voda na brodu , ne znam kako ,kada se ukljucim na kontakte izadje administrator izadje maska ali nema atacmenta.

hm nisam siguran o cemu se radi, salji slobodno na sijan@sbb.rs pa cu okaciti  :good: