E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..
Plinska instalacija - bezbedna
IKA:
i bez zamene dizne ja bih ga naštelovao da radi ko nov , a sad neću ni po pola ,eto ti :lula:
broker975fx:
E pa drugari evo kako stoje stvari,
Skinuo sam staru diznu i po savetu pogledao koji regulator imam na boci a na njemu piše 37mbar pa sam te i stavio a to su neke bez konusa i sa malim rupicama. Inače u uputstvu koje sam našao piše da se uređaj isporučuje sa diznama za gas iz gasovoda i da na ovom uređaju nije potrebno štelovati vazduh. Mislim da je ovo rešilo problem jer je plamen sada plavičast i ma koliko pojačao nema kuljanja vatre. Ja sam do sada sve spremao na vatri pa je verovatno zato i čađilo sudove. Isprobao sam ali su mi svi sudovi čađavi a mrzelo me da ribam šerpu ali rekao bih da više neće pošto je to sada plamen kakav sam viđao na šporetima. Znači u principu manje više svi ste bili u pravu stim što su Zoki i Pecov ipak bili bliži jer su nedvosmisleno tvrdili da dizna rešava problem. Odiseju i Zoteru takođe hvala pošto bez vazduha nema plamena i definitivno da u ovome ima nešto jer pojedine dizne imaju u sebi veći ili manji konus a to sigurno ima neke veze sa vazduhom a kako god i oni su bili za zamenu dizni. Iz ovog razloga kada se vidimo ja dođem gajbu piva jer sam ja problem i imao :). Malo mi bedak što sada jedino nemam vatru pa neću imati onaj efekat za spremanje hrane u vogu za orjentalnu hranu al jbg. E da usput kada smo kod ovog gde se postiže veća temperatura u tom plavičastom plamenu ili vatri koju sam imao?
Zoran:
Broker975fx
Pravi si diplomata.Lepo kazi da su filozofirali,a za pivo videcemo .................
broker975fx:
--- Citat: zoran 18, 03, 2011, 16:42:27 posle podne ---
Broker975fx
Pravi si diplomata.Lepo kazi da su filozofirali,a za pivo videcemo .................
--- Kraj citata ---
Ma šta tu ima da se vidi za pivo. Istina jesu malo filozofirali ali su bili konstruktivni i imali su najbolju nameru. Vidimo se na pivu negde na reci :good:
LSI:
Brokeru,
Na gasnim rešoima ili plamenicima temperatura je najviša na vrhu plavičastog plamena tačno tamo gde izgleda kao da plamen prestaje.
Sećam se da su nas na fakultetu nekada učili da baš u toj zoni zagrevamo staklene cevčice i epruvete koje smo profilisali zagrevanjem na plamenicima.
Inače, ako nema dovoljno vazduha, plamen je žućkaste boje i pojavljuje se crni dim (čadj) na vrhu.
Ako se pažljivo zagledate, videćete da postoje bar tri zone u plamenu: pri dnu je obično žućkast, pa onda preko rumene boje prelazi polako do plavičaste. Što je više vazduha plamen je svetliji i u zoni plavih tonova, a na kraju - izgleda kao da ga uopšte nema, postane nevidljiv i često samo po treperenju vazduha znamo da postoji (dok ne stavimo ruku, ne daj, Bože!).
Te dizne koje ste pominjali su ključ pravilnog gorenja gasa. I tačno je da postoje dizne za zemni gas i za smešu propan-butan gasa (ono što kupujemo u bocama). Pravilan odabir dizne je uslov za dobar plamen.
Ali postoji i nešto što ljudi obično nazivaju regulator - radi se o takozvanom rasplinjaču. Ovaj uredjaj je veoma važan za bezbedno korišćenje svih gasnih rešoa, šporeta ili grejalica.
Vodite računa da to uvek bude montirano na crevo pre gorionika ili pre mesta na kojem se crevo spaja sa uredjajem (ponekad postoje na uredjaju cevčice koje gas sprovode do gorionika.
Često ljudi kažu da rešo može i bez toga - ne bih nikom preporučio. Iskustvo je pokazalo da taj regulator ima svoju zaštitnu funkciju i treba ga imati, a vrlo je jevtin.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju