E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..

Plinska instalacija - bezbedna

(1/10) > >>

broker975fx:
Kako se kuhinja polako gradi počinjem aktivno da razmišljam o plinskoj instalaciji a posebno o boci. Kao što je do sada bilo reči plin je teži od vazduha i kao takav ako dođe do curenja dolazi do njegovog taloženja u najnižoj tački. Probao bih da ispoštujem zahtev da bocu sklonim iz kabine i za sada jedino mesto gde bi mogla da stoji je ispod klupa na krmi. Međutim velika boca bi tu treabalo da stoji položena a izgleda da ona tako nikako ne bi trebalo da stoji. Ideja je bila da se koristi boca za viljuškara međutim sada čujem da je njemu za rad potrebna neka tečna faza gasa i da ona nikako nije priklada za korišćenje u domaćinstvu. Zanima me da li neko ima iskustvo sa ovim i kakvu bocu uzeti a da ona može da stoji položeno?

Što se instalacije tiče biće sprovedena preko bakarnih cevi do razdelnika a do potrošača armiranim crevom (šporet i plinski frižider) Svaki spoj biće obezbeđen sa podve šelne, šta je još potrebno? Ventili i slično?

Kapetan:
taj deo oko curenja i izmestanja boce nikada nisam shvatio... jedino ako se misli da ce da pusti bas na ventilu ....

ovo za polaganje boce bas nisam siguran da uopste sme da se radi...

e sad ove bakarne cevi sto si naveo , nisam siguran da je to bas najpametnije resenje pogotovo na brodu gde sve "radi", plus imas problem korozije i galvanizacije (dve vrste materijala)  mislim da ti je pametnije da sve odradis klasicnim gumenim crevom, koje naravno posakrivas tako da bas ne moze da dodje do nekih vecih ostecenje...

znaci sa jednim crevom imas dve tacke gde moze da pusti na boci i na sporetu,sa cevima taj problem je na svakom spoju a imaces ih minimum 3-4 ...

sto se boce tice uzmi onu malu od 10 kila... i obavezno kupi novu, oko 2000 din  .. laka je za manipulaciju i slicno, a punis je na auto pumpi ...

e sad , ono sto me zulja jeste to izmestanje boce... neka curi na nekom spoju, sporetu, ma bilo gde isto ti se hvata, jedan ventil koji je neko projektovao ima veci sigurnosni faktor od bilo kakvog spoja koji mi u domacoj radinosti uradimo a nalazi se unutar broda.. jedino sto mozes da uradis jeste da gledas da jeste da ti kreveti budu u liniji nekog otvora gde moze da izlazi plin ....

i obavezno sebi stvori naviku da se kafa kuva tako sto odvrnes ventil na boci a ne na sporetu, a kad se skuva zavrnes ventil na boci  ...

Mezija:
To sa odvrtanjem i zavrtanjem ventila na boci i nije neka preporuka.
Menjati crevo svake 2 god i proveravati gumice  ili mesingane dihtunge na spoju sa bocom
kad god menjas bocu,sve dobro stegnes i ok.

Naravno strah od plina uvek postoji zato nezuri kd ga koristis ili menjas bocu i bice sve ok

Kapetan:

--- Citat: Mezija  22, 03, 2010, 23:07:32 posle podne ---To sa odvrtanjem i zavrtanjem ventila na boci i nije neka preporuka.
Menjati crevo svake 2 god i proveravati gumice  ili mesingane dihtunge na spoju sa bocom
kad god menjas bocu,sve dobro stegnes i ok.

Naravno strah od plina uvek postoji zato nezuri kd ga koristis ili menjas bocu i bice sve ok

--- Kraj citata ---

upravo to , bez panike i polako ...  a sto mislis da ventil nije izdrzljiv ?

Mezija:
 :slow_en:
upravo to , bez panike i polako ...  a sto mislis da ventil nije izdrzljiv ?
[/quote]
Jeste izdrzljiv al kad ga stalno odvrces i zavrces posle nekog vremena bas moras da ga stezes,pojede se dihtung u ventilu, odnosno mesing.
Eventualno pre spavanja ili kad neces biti na brodu neko vreme

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju