E, ovako treba... > Tehnike i saveti...
SIDRENJE SAVETI
mossi:
Kao što je već rečeno, lagano spuštam sidro samo kad pecam, u svim ostalim situacijama ga bukvalno bacam rukama što dalje od sebe.
:lol: :lol: :lol:
Naš narod ima jako puno čudnih fraza:
Zdravo bolestan! - Teško bolestan!
Bacio peglu! - Povraćati.
Bacio kašiku - Upokojiti se, umreti.
A kad nabavim pravo sidro: moraću ga prvo spustiti, pa nategnuti da bi ga ukopao!
:yahoo: :lol: :lol: :lol:
Misha D:
--- Citat: Dule 13, 02, 2010, 14:57:38 posle podne ---Ja sam za to da upotrebljavamo ispravne termine.
Potvrdu da se sidro spusta a ne obara sam našao na više sajtova.
Evo, podeliću to sa vama, a uzgred pročitajte i tekstove
Vrlo su poučni. Prvi je za Mišu :)
http://www.brodovi.net/?p=60
--- Kraj citata ---
Ujedno lep i dramatican opis nesrece da se ostane bez pogona u oluji (mozda sam malo vise insistirao na temi "Postupak prillikom oluje"). Nema oluje bas svaki dan na Dunavu i Savi ali dovoljno je i samo jednom neiskusno i pogresno postupiti i dovoljno je za sva vremena. Radi roga ne sme doci do nedoumice i pitanja sta cu sad ciniti. Mozda je dobro (a mozda i nije) da vecina clanova foruma nije to dozivela, ali vecina nas planira da plovi dugi niz godina i bila bi mala verovatnoca da nas tamo neke godine ne saceka tamo neka oluja.
Kapetan:
--- Citat: mushu 13, 02, 2010, 22:01:47 posle podne ---Pa sidro se obara jer je to termin nasledjen iz davnina kada su sidra na brodovima stajala okacena glavom gore o pramac broda i da bi ga spustio u vodu moralo se u stvari oboriti. Eto resena misterija :dance1:
--- Kraj citata ---
nisam ja bas siguran ...
prvo i osnovno mi imamo jako malo srpskih raci za nautiku tako da lingvisticki prelaz nesto ne pije vodu , posto smo vecinu reci preuzeli iz latinskog , englreskog i slicno to bi onda trebalo da je prevod a ni to mi bas ne pije vodu ...
sad sam pretrazio google i gledao brdo sidara... zakljucak je sledeci
1 tezina dole
2 veza gore ...
znaci u antici su izvlacili sidro a onda , ga okretali u vazduhu da bi ga zakacili ? ne znam jednostavno mi to ne pije vodu , ipak je trebao biti nagnut nad ogradom i u tom polozaju okretati nesto sto ima 50 - 100 kila ? malo neverovatno...
google kaze
spustiti sidro - Резултати 1 - 10 од oкo 21.900 за spustiti sidro. (0,34 секунде/и)
oboriti sidro - Резултати 1 - 10 од oкo 3.740 за oboriti sidro. (0,25 секунде/и)
izgleda da je ipak spustiti
btw odakle ti ovaj info za anticu , pregledah brdo slika ili imaju kao ovaj dole , ili na palubi drze (manji brodovi ), nigde ne videh uspravno...
nekazem da nije ali mi cudno...
busa2:
e jesu ovi admini nezgodni igraci,ma pustite coveka neka obara mozda mu je to termin lepsi za izrazavanje . Nije mozda ispravan ali me asocira na nesto drugo za oboriti pa mi samim tim i lepsi termin znaci forumasi OBARAMO.
LSI:
Super!
Sad imamo one koji će da obaraju, a imamo i one koji će da spuštaju!
To je demokratija na delu i u praksi.
A , svi u okolini, pazite da vam ga ne obore ili ne spuste, pa da vam ne zasmeta.
:dance:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju