E, ovako treba... > Brodogradnja

"tabanaš" ili "blagi-v" ?

<< < (4/5) > >>

Kapetan:
vlajko kako ubacusjes iz delftishipa u mishlet ?
meni mishlet nece da se startuje :(

ladjaVlajko:

--- Citat: Kapetan  05, 04, 2010, 20:10:46 posle podne ---vlajko kako ubacusjes iz delftishipa u mishlet ?
meni mishlet nece da se startuje :(

--- Kraj citata ---

to su dve razlicite stvari stvari ...

is delftshipa u michlet ide File > Export > Michlet i sledi wizard. Fajl koji eksportuješ ubaci u michlet folder i preimenuj ga u "in.mlt". To je uvek ulazni fajl za michlet.

ako ti michlet ne radi, pogledaj sta pise u fajlu "out.mlt" - ako imaš neku grešku, tu ćeš naći koja je.

Kapetan:
sad cu da probam , ja trazio FILE OPEN :)

brodomonter:
Ovo su razmene misljenja o formi camca jos od proletos.Ja sam se skoro prikljucio forumu,a kopka me da iznesem i par svojih misljenja o ovoj temi.Nije mi namera da se pravim vazan,ali napravio sam oko 200 (dvesta) siklji,pa moram da se prikljucim ovoj temi.
Taj program za projektovanje kojim je pocela diskusija,kako je i receno ,predvidjen je za deplasmanska korita,a to su korita dubokog gaza,tj.radni brodovi,trgovacki,tegljaci,vatrogasni,razaraci,korvete...i oni nama rekreativcima nisu predmet interesovanja.
Stoga mislim da  taj program ne moze dati prave podatke za "tabanasa",cak ni u osnovnoj formi, sto se vidi na animaciji;forma je slomljena ka pramcu,a treba da je zaobljena.Tako siklju rade gradjevinski bravari.
"Tabanasi"odnosno dunavske siklje najblizi su gliserskim koritima zbog malog gaza.Siklja od 6 m,npr,isto glisira sa istim motorom kao i klasicno glisersko korito.Ko je na reci,to je video svakako.Jedini problem ove forme je upravljivost
Siklja sa kabinom je teza,pa se moze svrstati u poludeplasmanska korita.I oni bi,medjutim, bili gliseri sa jacim motorom,ali to kod nas niko ne radi najvise zato sto je skupo,treba jaci motor.
Najbolja deplasmanska korita nisu"neprikosnoveno V "nego OBLA forma.
NAMENA i POGON su dve najvaznije stvari od kojih se polazi pri projektovanju,znaci i gradjni svakog broda,i malog i velikog.

ladjaVlajko:
Обла корита су такође и најлепша корита ...

Ја на целу причу пројектовања и израде чамаца гледам као на један велики компромис. Идеалног нема и умешност пројектовања доброг чамца се своди на умешност прављења (добрих) компромиса. Ево узмимо обло корито на пример ... јесте лепо, јесте добро али треба много више времена и пара да се направи. То аутоматски доводи до питања "Да ли одабрати дупло лепше и упола боље или га направити упола јефтиније и дупло брже ?"

Иначе, ова програм (DelftShip) такође даје гомилу других параметара значајних за одређивање стабилности и пловности чамца, одређује центар масе, прерачунава тежину корита итд. Аутоматски експортује пресеке у аутокед формат фајлова тако да се лако могу изећи на компјутеризованим машинама.

Наравно, моје искуство у целој причи пројектовања и израде чамаца је немерљиво мало у односу на Ваше и све што сам написао овде је у домену мисаоног експеримента пре него неког практичног искуства.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju