E, ovako treba... > Elektrika
Solarni paneli
Drivee:
Slazem se, pogotovo ako je vec MPPT kupljen.
neptun:
--- Citat: Mr. No 24, 03, 2022, 14:21:37 posle podne ---Info:
Kako rade paneli? Ja jos nisam kupio
Kupljena 2 fleksibilna solarna panela od po 150 W i Epever Tracer mppt kontroler od 30A, sve u Borik Plus radnji.
Povezao sam na camcu za probu (ne stoje paneli na predvidjenom mestu na tendi trenutno) prvo paralelno a potom probao kakve rezultate imam kada serijski povezem panele. Preko 40V imam napon ujutro oko 9 - 10h cak i kada je oblacno kada su paneli povezani serijski pri tome paneli niti su osvetljeni kompletno (delimicno su u senci) niti su u povoljnom polozaju prema suncu. Kod paralelnog povezivanja sam ujutro imao jedva 14V tako da bukvalno nije mogao da puni u tom uslovima akumulatore.
Punjenje u amperima sada nisam mnogo gledao, time cu se baviti kada budem postavio panele na adekvatno mesto i kada nabavim jos jedan akumulator posto je jedan od dva akumulatora od 100Ah koji su za potrosace u medjuvremenu crkao.
Takodje sam porucio i Epever MT 50 za pracenje rada kontrolera posto Tracer nije na pristupacnom mestu.
Trenutno razmatram koji akumulator da kupim umesto ovog sto je "otisao"....
--- Kraj citata ---
neptun:
Pogresni sam postavio..
Kako rade ovi fleksbilni po 150w da li ste ih testirali skroz
Mr. No:
Nisam još uvek. Stoje priključeni ali nisam imao vremena da bilo šta radim na čamcu. U međuvremenu je stigao MT50 i kupio sam 2 akumulatora od po 170Ah (dubokoprazneća) pa sve to sada treba da povežem i stavim solarne panele na bimini pa ću onda imati i pregled šta i kako rade paneli. Ono što sam u međuvremenu uvideo je da se jako greju paneli sa donje strane čak i na ovom slabom suncu tako da ću morati da ih fizički odvojim od tende. Smislio sam i kako samo još fali malo vremena da sve i uradim (vremena nikada dovoljno).
Čim budem imao neku korisnu informaciju javljam.
MT50 (slika sa interneta). Još ga nisam povezao niti probao...
Uzeo sam ovakva 2 polovna akumulatora za (bar po meni) smešnoj ceni 100 eur komad. Provereni i 100% ispravni. Za te pare nisam mogao ni jedan novi od 100Ah da kupim... Nemaju garanciju ali mi za taj novac i ne treba.
neptun:
Bas veliki kapacitet 2*170 dobro ce to da radi.
Samo da solarni paneli dobro rade.
Ja sam izvisio za ove sunpower koji si se prodavali kod nas.nema vise ni jedan i sad jedino da uzmem taj kao vas. Ja mislim da to nije bas 150w,ali verovatno oko 120w. Mene brine da mi ne crkne taj panel na pola leta i da onda ne znam sta da radim.
.u svakom slucaju izbegavajte savijanje, mislim da ih to brzo unisti.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju