E, ovako treba... > Elektrika
Solarni paneli
banebeograd:
mozda ti ovo zavrsi posao...
https://www.kupujemprodajem.com/Gradjevinarstvo/Solarna-oprema/Solarni-sistem-12V-150W-42531579-oglas.htm
LSI:
Пријатно сте ме изненадили брзином којом сте одговорили па вам се свој тројици захваљујем.
Да ли ми је потребно то или није, обзиром да ми је приколица у марини...? Већина људи би рекла да није. И заиста, имамо на плацу разводни ормар имам могућност прикључка на мрежу.
Ипак, кад одем из марине, ја искључим напајање јер по неколико дана нисам тамо. А онда, кад дођем и кад укључим струју, потребно је више сати да мој мали Електролуксов фрижидер охлади пиво. Зато сам помислио да ли би соларац могао да одржава систем на 12 волти непрестано, тако да ми пиво буде стално хладно.
Уз то, потребно ми је да увече упалим сијалицу у приколици или да укључим лаптоп.
Е сад, да ли је то вредно инвестиције од неколико стотина евра?
Искрено, још не знам.
Погледао сам на брзину и оглас на који ме је Бане упутио - то ми изгледа прихватљива цена, питање је само да ли покрива моје потребе?
Ово што је Миша написао, не сумњам да би толико коштао један озбиљан систем. Али, да ли је мени потребно то што је Миша навео?
Хвала још једном на одговорима. Биће ми потребно мало времена да све то сложим у својој глави. Идеја ми је вечерас пала на памет тако да је сувише рано за било какве одлуке. Зато ваљда ова зима и постоји, да можемо да лупамо главе и сањаримо о којекаквим лудоријама...
Bakara:
Zanimljiv oglas. Nije mi logicno da se za te pare dobije sve novo, tako da pretpostavljam da je bar u toj prici, akumulator polovan.
Nov solarni panel od 150w kosta izmedju 12 i 14.000din, kontroler 20A kineski, kosta 10ak evra, nov AGM akumulator od 100Ah kosta 22990din u akumulator-shopu.
Inace, pise da nema na stanju.
Electroluxov frizider koji sam ja skoro uzeo, zapremine 35L, na 12v trosi 6A sto nije bas malo. Najgore je to sto na 12V svi kazu da mnogo slabije hladi nego na 220v ili na plin. Ja planiram da ga na marini drzim na 220v, a kad isplovljavam onda na plin. Ako vi imate mogucnost prikljucka na 220v, mislim da bi to bilo najbolje za frizider, jer to prakticno i ne zahteva investiciju.
Mene samo zanima, da li se isplati uzimati polovan dubokoprazneci akumulator, da li postoji nacin da se utvrdi njegovo stanje?
flashnbgd:
Svaki frižider koji radi na 12 i 220 a nije kompresorski nikada sa njim nećeš imati hladno pivo i uz brdo solarnih panela ili akumulator velikog kapaciteta.Kompresorski frižider troši tako kao što je gore napisano 6A ali samo kada radi kompresor u toku sat vremena on možda radi 15-minuta.Sa plinskim frižiderom nemam iskustva.
Poslato sa VTR-L09 uz pomoć Tapatoka
flashnbgd:
Ima jedna firma kod arene gde sam ja kupovao panel za brod i kontroler punjenja ,korektne cene a daju i garanciju.
Poslato sa VTR-L09 uz pomoć Tapatoka
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju