Može li neko da mi kaže koliki bi solarni panel trebao za onaj frižider za auto koji može da se priključi na upaljač i koji regler i šta već tu pripada ?
@shomysss
baci pogled na :
http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=1089.0ne bih ja potcenjivao Tomosa.. jes da daje malo struje ALI DAJE... a sto da bacas tu struju ? uzmi diodu i mali voltmetar analogni , prikljuci voltmetar na akumualtor i uzivaj .. samo prati da ne prepuni ...
@Mornas u kanalu
Sad gledam potrosnju tih malih i izgleda mi da trose oko 40-50 watti (model Clatronic KB 3537) trebalo bi znati koliko potrose u toku dana ... a to ne mozemo lako proracunati po principu 24 x 50w jer ne rade stalno, neki put ces dva put otvoriti frizider neki put deset puta .. al ajd da kazemo da trose 700watti , ili oko 60 ampera dnevno ...
60 ampera dnevno racunaj
bar 2 x 120 watti u panelima ...i to je samo za frizider..
moj frizider trosi 6 ampera na sat .... recimo da neprekidno radi 18 sati ili 110 ampera... sa ostalom potrosnjom na brodu mobilni,laptopi, led rasveta, pumpe i slicno mene jedva krpi oko 400 watti solara... naravno motor je prikljucen da puni takodje ...
generalno cene solara su u stalnom padu, sa ovim cenama od 0.7 watti ja bih na tvom mestu uzeo 2x100 pa tako povezao, lao ces nekom sledecom prilikom da dokupis panele ...
ja na ALOA 23 , imam 4 x20 watti i 100 ah nekih staaaaaarih gel akumulatora... radio stanica, radio, tiller pilot, punjac za mobilni ..

ne koristim cesto nista od toga, ali zadnjih 5 godina nisam prisao sa punjacem akumulatora ladji ... uvek ima struje