E, ovako treba... > Elektrika

Solarni paneli

<< < (102/161) > >>

Kapetan:
Miso , ovi paneli na video izgleda nemaju diode... Evo ga indijac objasnio kako i sta ...

moracu da proverim da li moji imaju ove diode.. ako nemaju .. lemilice u ruke i lemi ...

Kapetan:
evo ga i malo lepse objasnjenje ...

Nidza:
Ako se paneli vezuju serijski samo ih treba povezati na nacin opisan na sledecem linku i tada se ne gubi puna funkcionalnost svih panela, vec samo panela u senci, a na racun snage ukupne snage:

http://www.mpptsolar.com/en/solar-panels-in-series.html

Bitno je izabrati odgovarajucu diodu!

(to je to sto si ti nasao Kapetane)

Drivee:
Samo da dodam, posao kontrolera je bas da zaustavi struju da ide iz akumulatora u ploce, jer ploce su realno potrosac ako nema sunca. Tako da ako nemate te diode na ploci, imate ih na kontroleru.
Sto se tice opreme, nemojte kupovati najjeftinije kontrolere. Moj kineski od 10 dolara je crkao i naduvale su mi se baterije, sve sam pobacao, pa uzeo kontroler od 40 eura+180Ah dubokoprazneci akumulator. Inace imam dva sistema. 2x60W i 2x120W ali visokonaponski.

Kapetan:

--- Citat: Drivee  26, 12, 2016, 12:07:27 posle podne ---Samo da dodam, posao kontrolera je bas da zaustavi struju da ide iz akumulatora u ploce, jer ploce su realno potrosac ako nema sunca. Tako da ako nemate te diode na ploci, imate ih na kontroleru.
Sto se tice opreme, nemojte kupovati najjeftinije kontrolere. Moj kineski od 10 dolara je crkao i naduvale su mi se baterije, sve sam pobacao, pa uzeo kontroler od 40 eura+180Ah dubokoprazneci akumulator. Inace imam dva sistema. 2x60W i 2x120W ali visokonaponski.

--- Kraj citata ---

Posao kontrolera je da prilagodu napon od recimo 30 volti koji daju paneli, akumulatoru kome treba od recimo 12 do 14,4v... ima on tu jos poslova..
Ujedno tacno je da ce nocu akumulator bez kontrolera vracati struju u panele i grejati ih ... ali kazu ljudi da je to sitna potrosnja , zanemaljriva... mada ja ne videh nikad sistem bez kontrolera

Sto se tice SERIJSKOG vezivanje panela to samo povecava problem sa senkama ...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju