E, ovako treba... > Elektrika

Solarni paneli

<< < (10/161) > >>

mossi:
I da li prilikom dodavanja može da zaiskri i sprži mi nešto od punjač/panel kombinacije?

Kapetan:

--- Citat: Dule  28, 06, 2011, 11:04:48 pre podne ---Naravno, punjenje iz alternatora nikako preko kontrolera  :) već direktno na akumulatore.
Alternator ima regler koji kontroliše punjenje, solar kontroler. Dva nezavisna sistema pune akumulatore. I nikako ne mogu smetati jedno drugom.

--- Kraj citata ---

hm nisam bas siguran ... ali mi se cini da ce kontoler da poludi kada "oseti" napon punjenja sa alternatora, po meni on mora u nekim intervalima da meri napon i vidi koliko jos strab da se puni , ako oseti alterantor mislice da je akumulator pun do vrha i nece vise puniti .... hm ... nisam siguran ali mi je logicno , zato sam ja pre za varijantu paralelne veze solara i alternatora pa spole njih kontroler pa akumulator

tule:
Pa mozda bi mogao da pomogne mikroprocesorski regulator koji omogucava istovremeno povezivanje
solarnog panela i alternatora (u tom slucaju ne treba kontroler za sol. panel)

pogledati na www.victronenergy.com

Kapetan:

--- Citat: tule  29, 06, 2011, 00:20:18 pre podne ---Pa mozda bi mogao da pomogne mikroprocesorski regulator koji omogucava istovremeno povezivanje
solarnog panela i alternatora (u tom slucaju ne treba kontroler za sol. panel)

pogledati na www.victronenergy.com

--- Kraj citata ---

tule ima li da se kupi kod nas?

dule slazem se samo razmsiljam na glas

tule:
Kep,
Do sad nisam uspeo da nadjem kod nas
Ima ih u Puli, ali mi nisu poslali odgovor na moj upit

Mislim da je isplativo investirati u mikroprocesorski regulator i time istovremeno koristiti
struju i iz alternatora i iz solarnih panela. Na primer, solarni paneli snage 200W daju oko
12A (posle neizbeznih gubitaka) to znaci da ce za 3 sata rada dati oko 36Ah. To moze biti
realno oko 25% kapaciteta radne baterije i svakako nije za lisavanje ako se sol. paneli povezu
 tako da se ne koriste za vreme rada motora tj. alternatora.

Kada je povezivanje baterija u pitanju, pre svega startne i radne (koje se prema svojoj nameni
bitno razlikuju) veoma korisna stvar je i  - razdelnik -  (npr. model Cyrix od firme Victroenergy)
koji omogucava da se strujom iz alternatora prvo dopuni startna baterija kao primarna, a zatim
nastavi sa punjenjem radne baterije. 

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju