E, ovako treba... > Elektrika
Solarni paneli
Kapetan:
reglera ce biti onih standardnih i MPPT par komada... uzeli smo par komada jer mislimo da zbog cene ljudi nece hteti da ih uzimaju ... ujedno posto su za nas novi hocu da ih testiram u realnim uslovima pa da vidim sta se desava ...
kad smo kod toga da li neko zna gde moze da se nadje USB unimer sa dva ulaza ?
akumulatori gel ce biti od 55Ah , 85Ah i 120Ah
sto se tice nosaca panela, nisam ih video na trzistu, ima nosaca sa trackerom sto je idealno ali sumljam da ce iko od nasih da plati 500 evra za nosac a 150 za panel... tracker nije za ladje vise je za kuce i vikendice...
@Bugi kazu da je optimalno punjenje sa 1/10 snage akumulatora sto je po meni ok ako imas punjac ili agregat .. za solar mozes da uzmes i 1/20 - 30
sto ce reci 100Ah solar koji daje oko 5Ah ili 3Ah , tu ti odgovaraju 80 i 40 Watti paneli, mada bih ja ako postoje mogucnosti punio sa 120watti..
na Cheu mi je 280Ah punilo 120Watti i tako dve godine bez da sam ikada imao potrebe da prikljucujem punjac, motor ili agregat (jednom na vodenici zbog straha da ne ostanem bez struje mada iz ovog ugla nepotrebno)
zoke:
Prije mjesec dana sam instalirao 100w panel i regler 20A fercera kao lud ,imam 110 A akumulator i sve sto potrosim struje posto citavu noc pecan ujutro do polaosam baterije pune, izgubio sam upustvo kontrolera,pa me interesuje opcije koje posjeduje kontroler ima u desnom uglu splucije od 1-20 i alova a b d g h i neznam zasta to sluzi posto mi je toinstalirao prodavac
Kapetan:
zoke iskopacemo,
slikaj mi nalepnicu ili prepisi sve sto na njoj pise pa cemo naci :)
te opcije od 1-20 su ti razni rezimi rada.. recimo mozes da ga namestis da cim zadnje sunce on upali svetlo na objketu ... i slicne fore..
zorter:
--- Citat: Kapetan 10, 09, 2012, 11:15:03 pre podne ---................
te opcije od 1-20 su ti razni rezimi rada.. recimo mozes da ga namestis da cim zadje sunce on upali svetlo na objketu ... i slicne fore..
--- Kraj citata ---
Ovo je dobra opcija za sidreno svetlo.
Kapetan:
--- Citat: zorter 10, 09, 2012, 11:38:12 pre podne ---Ovo je dobra opcija za sidreno svetlo.
--- Kraj citata ---
i ja sam to mislio ali je smor da svaki put kad dodjes na brod moras da prebacujes na novi program inace nemas struje na brodu ... to su recimo opcije za ulicne bandere ... mada ima i drugih opcija tipa pali svetlo sat vremena posle zalaska a gasi sat 8 sati kasnije .... ima tu dosta zanimljivih kombinacija ali sam ja vazda drzao na opciji UVEK IMA STRUJE SVUGDE i UVEK SE PUNI...
mada kada znamo da nas nece biti duze na brodu to je idealna opcija
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju