E, ovako treba... > Elektrika
Solarni paneli
Srecko Sojic:
mladji retardirani brat roll4 je iscackao nesto interesantno. e sad ne znam da li ovde vazi i ona poslovica sto je jefitno to i ne valja pa me zanima vase misljenje
Solar Batterytrainer 12V 2,4 Watt
cijena je negdje oko 40EUR
digikv:
@KAPETAN
Ja kazem da ipak verujem onima koji ulazu milione evra u solarne elektrane sa polikristalnim panelima, ne verujem da grese njihovi inzinjeri i jos vise ne veruje da grese bankari (sve banke koje daju kredite za solarne elektrane imaju tehnicki tim, u Grckoj na primer banka Vam daje projekat, panele, sve..) koji daju kredite na tako "bezvezne" elektrane :king: . Takodje mozete pogledati i sajt Evropske Agencije za fotonaposnke panele (http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php#) koja takkodje ne pravi razliku izmedju mono i poly.
Kljucni parametar koji pokazuje sta je koliko uspesno je ipak proizvedeni kWh po godinama sa ulozenim EUR na pocetku projekta tzv. ROI, CASH FLOW itd
HOGAR:
Digi,da ti ne dodje nesto onaj debeli kratkoruki M.Dinkic lol,malo me podseti na njega,tako nas i on ubedjivao da nema para na Kipru ha .ajd sad ,odo u OF m5
digikv:
@HOGAR
Ja sam samo inzenjer koji malo radi na ovim stvarima i bio konsultant za solarne sisteme u BiH za projekte koje je kreditirala EBRD. Pokusavam da kazem da ne postoje razlike a vi ne morate da prihvatite. Ja dajem argumente (sajtove agencija ili najvecih instalacija) Vi dajete Wikipediu :)
Kapetan:
mani me EBRD-a radio sam sa njima na dva velika projekta i mogu da kazem da je to skup lihvara koji nemaju pojma sto se tehnike tice, bavim se TV industrijom i zbog mene su dva lika otpustili/promenili posto sam ih naribao na sastancima... a onda je gazda morao da povuce mene iz direktnih pregovora na njihov zahtev sajkaca
ako cemo strucno... ROI dolazi na 0-u pre na MONO centralama pogotovo sto padaju cene, pa MONO nisu vise toliko skuplje... Capex jeste bolji kod Poly centrala ali to je najmanje bitno jer se solarni watt placa 4-8 puta vise nego obican...
u hrvatskoj je recimo VECINA kucnih centrala radjena sa MONO panelima... grcka takodje...
Kinezi u ponudama skoro da ne pominju poly vec samo mono panele... jednostavno svi su shvatili da za malo vise para dobijes mnogo vise energije
generalno cini mi se da tvrdis da je za napaljenog klinca bolji MERCEDES od PORSHEA zato sto je jeftiniji ...
ili jos grdje ... propagiras teorijui da je mono koji je skuplji ujedno i losiji ... pa ni jedan se bre ne bi prodao hahaha
tu lokigu jako dobro znam i stalno sam u sukobu sa momcima koji tvrde slicne stvari ... nikad mi nece biti jasno da ljudi uzimaju jeftinije stvari i tvrde kako je to idealno ...
sto nas dovodi do zakljucka da si kupio vecu kolicinu poly koje bi da prodas ili neka slicna prica hi sto je sasvim ok .. ali nemoj please da nas ubedjujes sta je bolje .. svaka roba ima svoga kupca...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju