E, ovako treba... > Elektrika
Solarni paneli
digikv:
Nikada nisam rekao poly imaju vecu efikasnost. Mono imaju oko 2% vecu efikasnost zato su i 2% manji ali su zato skuplji za 10% do 20%
Ali da li se slazemo da je neki tamo "ludi" gospodin dao 300.000.000EUR (http://www.pv-tech.org/project_focus/perovo_solar_power_station_ukraine) i postavio neke bezvezne poly panele i jos ih fiksirao ili je on ipak racunao
A bas me interesuje kojem to camcu (brodu jos manje) znaci 2%
I da li ste pronasli neki panel kod Q-cells da je mono i da je upotrebljen u projektima navedenim u referencama
broker975fx:
Mono ili poli sve mi jedno - ja to gledam da je wat wat a on mora biti isti pa ja uzeh poli - usput u BGD nisam nasao kod ovih prodavaca veci mono od 100w , a hteo sam da bude iz jedne ploce a dobih i savet da je za sistem od 24v bolje da sve ide sa jedne ploce, sto nemam pojma - pa uzeh 230w polic. Dimenzije 1650*990.
digikv:
Svejedno Vam je da li su mono ili poly, ali se slazete da je logicnije dati 407EUR nego 440EUR za 230W modul.
Pokusavam da iznesem cinjenicu da se zadnjih godinu dana sve solarne elektrane prave od poly panela a siguran sam da ljudi koju ulazu milione EUR ne bi to uradili bez neke bolje analize.
zoki novus:
Par ljudi iz moje marine je poli zamenilo sa mono navodno nisu bili zadovoljni snagom ...
E sad mozda je to zadnjih godina napredovalo...
Kapetan:
--- Citat: broker975fx 21, 03, 2012, 22:59:36 posle podne ---Mono ili poli sve mi jedno - ja to gledam da je wat wat a on mora biti isti pa ja uzeh poli - u
--- Kraj citata ---
zeznuo si se al guraj sad tako....
@DIGIKV
u ovom slucaju WATT jeste jednako WATT... ali samo nekih sat vremena u podne, kad pridje taj sat POLY padaju a MONO nastavljaju da daju taj isti WATT, tako da WATT vise nije jednako WATT...
ko neveruje neka malo pogleda ovaj grafik i videce da je razlika oko 20%
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju