E, ovako treba... > Brodski motori
Osovinski Vod - Pozicija Elise
srsa:
Ех, те риболовачке приче. 456
zankiki:
Da se vratimo na temu, kopirao sam sledeće post iz druge teme:
--- Citat: Zoran T 03, 04, 2017, 22:29:59 posle podne ---
Preporucene pozicije propelera ....
Vrh lopatice---korito---udaljenost min 17% od precnika prop
vrh lopatoce do kobilice udaljeno min 4%
Od krmene statve udaljenost prop merena na 35%precnika min27% od precnika prop
Prednja ivica pera kormila merena na 35% precnika udaljenost max 10%
slobodna duzina osovine od izlaska iz statve do propelera na osovini max 4 puta precnik osovine
vrednosti su za propelere sa 3 kraka na oko 1000rpm osovine...moguce su tu male korekcije u zavisnosti od korita i obrtaja...apsolutni minimum propeler korito je 50mm...manja razdaljina i nesto veci broj obrtaja jednostavno lopatica sabija tu vodu u korito pa trese ili udara...
--- Kraj citata ---
Piše da je je minimalna razdaljina od vrha kraka do korita 50mm, ili 17% od prečnika propelera.
Moj propeler je oko 30cm, što znači da tih 17% iznosi tačno oko 50mm.
Slao sam propeler ne balansiranje, ali majstor kaže da je odličan. Imam vibracije pri većim obrtajima (na kojim nikada ne vozim, ali mi se ne sviđa što postoje). Razdaljina od vrha kraka do korita je 25-30mm.
Na propeleru piše 12 A 14. Šta znače te oznake? Da li je 12 prečnik a 14 korak?
Ima li smisla staviti manji propeler sa većim korakom?
Pošto sam svakako hteo uzeti jedan propeler da imam u rezervi, razmišljam da uzmem taj manji da probam, a ako mi se ne svidi kao rezervni će biti ok...... Za zlu ne trebalo, i stići do kuće.
Zoran T:
Jeste prvo precnik pa korak u incima...neznam samo "A"sta mu dodje...tu je neko stavio prop fizicki najveceg precnika i koji je mogao da stane(zato i trese na visim rpmda bi dobio bolju efikasnost na manjem broju obrtaja(veci precnik =veca povrsina =veci potisak)...jedan inc tj 2,5cm u precniku manje bi bila idealna mera i to mozda sa blago kupiranim lopaticama...izgubio bi nesto na potisku i izgubio bi tu vibraciju na vecem obrtaju...dobio bi oko 400rpm na radilici motora...korak zavisi i od obrtaja osovine...standard merenja efikasnosti prop je 1000rpm...mozda bi prop inc manji ali sa 4 kraka (veca povrsina a isti precnik)bio idealan...dobio bi i potisak i nesto na brzini...daj mi max broj obrtaja motora daj na kolko obrtaja si ga vozio standardno i daj mi redukciju odnosno menjacki odnos sa kopce pa ce mo da probati da izracunamo nest kuci a ti posle vidi sta ti je prihvatljivije...
zankiki:
Vozim ga na 1800, maksimalno 2600-2700.
Kopča 1:2
zankiki:
A zar nema onaj momenat da ne treba 4 kraka elisa na motor sa 4 cilindra?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju