E, ovako treba... > Brodski motori
Osovinski Vod - Pozicija Elise
Misha D:
Jedino kada sam imao priliku da vidim njegov učinak je bila Regata VV pre nekoliko godina. Loše odrzavanje kanala i košava nanosilo je, na našoj plovidbi, travu u velikim količinama (čamci sa vanbrodskim motorom su se namučili skidajući travu na +35C, ali njima je to mnogo lakše da srede).
Od tada te regate ili plovidba po kanalima više nisu interesantne, za mene.
Brod koji je plovio u društvu samnom imao je isto osovinski vod i gaz oko 1m, ali bez tog noža.
Moralo se zavlačiti ispod, a meni je sekač to sve sređivao.
Za kanap će verovatno pomoći, za mrežu ne znam.
Kanap može da zaustavi pogon kada se nema taj nož. Sa prethodnim brodom Beneteau Anteresom8 imao sam ovo iskustvo:
isplovljavam i krećem krmom od obale, plovilo do mene ispušta uzvodni kanap u vodu i on se omotava oko moje elise.
Naterao sam pametnog komšiju da roni ispod i seče veliki čvor, nije mu to bilo baš jednostavno. A nije bilo jednostavno ni meni da se vratim bliže obali da bi u plićoj vodi moglo da se lakše roni ispod, pomogao je prilično pramčani motor.
BataVoja:
Ja sam dosao na ideju postavljanja rezaca na bazi prica nekih ljudi, ali nisam do sada imao nekih problema. Medjutim ja ovaj camac imam od jesenas, pre toga gliser, tako da nisam ni mogao da imam neka iskustva.
Hvala Misho na informacijama, ja sam isto mislio da se ne zavlacim u kanale dok ne ugradim rezac. Mozda odlozim ugradnju za iducu godinu, videcu.
Pozdrav
zankiki:
Probaj malo i da se vozaš kanalima, bar leti kad u najgorem slučaju možeš da zaroniš...
Ja svake godine špartam kanalima i to ne male kilometraže, i još nikad nisam ronio...
Misha D:
Kada se samostalno ide kanalima i to onim glavnim može se izbeći većina nepokošene trave.
Regata ima svoj plan i organizatori žele da obiđu i ona mesta koja su po nekoliko km udaljena od glavnih kanala jer se žale lokalne vlasti da su zapostavljeni. Pokose oni travu ali po livadama.
Trećina regataša je 2012. god napustila regatu na pola puta zbog trave u većini kanala..
Zeznuli su se.... što regatu nisu napustili prvog dana.
Nidza:
E sad ste me malo pokolebali, bas sam nesto razmisljao o nekoj takvoj regati ove godine ili plovidbi kanalima nezavisno od regate. Kakvi su kanali koji vode do Bezdana po pitanju trave? Mada svakako treba proveriti prvo i da li su sve prevodnice funkcionalne u periodu kad bih odlucio da idem, ali vise me zanima ovo sa travom sad? Izvinjavam se sto sam malo skrenuo sa teme.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju