Autor Tema: Uradi sam brzinomer  (Pročitano 6467 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Darkobp

• Veliki Rovac
  • Pol: Muškarac
    • Silvery
  • Brod tip: Elan 495k malo modifikovan i produzen
  • Marina: Backa Palanka Tikvara
  • Veličina: 5.80m
Uradi sam brzinomer
« poslato: 10, 08, 2009, 16:37:09 posle podne »
Evo ja sam to ovako u kucnoj radinosti izveo i to sasvim solidno radi :good:
Od delova potrebni stari cooler od kompijutera od napajanja i digitalni brzinomer za biciklove koji se ima kupiti u svakoj prodavnici biciklova za nekih 500din...
Iz cooler sam izvadio sve namotaje rotora i magnet od statora,ostavio sam samo mozda 1cm magneta koji ce davati inpuls sondi kad god prodje pored nje

Na kucistu coolera od nazadi sam izbusio rupici kroz koju ce sonda da udje...
Na njoj sam napravio mali drzac da moze lepo da se ufiksira za kuciste

Preko propelera sa napravio malu mrezicu koja bi ga zatitila od evontualnih nadolazecih prepreka tipa trava,grancica...

Sonda je zasarafljenja za kuciste coolera i to sa izgledala ovako...

I to je to cela naptava je gotova :good:

Mane: meri brzinu naspram vode a ne kao gps naspram zemljem tj predjenog puta! ona nezna dali idete uzvodno ili nizvodno!!!!

Jos samo ostaje da se napravi mali drzac kojim ce se fiksirati za krmu ili drugo neko vec zgodno mesto gde ima dobro odstrujavanje vode!!!
Obatiti paznju pri nabavci brzinomera za biciklo da moze da se ukuca mali obim tocka od recimo 20-tak cm (neki to nemogu) pa recimo onda ukucati 200 pa ce vam pokazivati 10 puta brze recimo 25 a vi idete 2,5km/h

I ostaje da se malo igrate bas sa tim obimom jer je to kod vas korak elise,pa malo ga nasumicno stelovati i igrati se dok nedobijete da je izbazdaren i pokazuje tacne podatke

U svakom slucaju solidna i korisna spravica koja opravdava svoju cenu od 5evra :good:

Van mreže Barba

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
Odg: Uradi sam brzinomer
« Odgovor #1 poslato: 10, 08, 2009, 18:10:35 posle podne »
Care svaka cast za ideju samo sto mora svakodnevno da se cisti od algi. Ali turbinica za 5 evrica, svaka cast.
"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže broker975fx

• Drekavac sa Srednjih voda
    • DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
« Odgovor #2 poslato: 10, 08, 2009, 19:35:37 posle podne »
Ovo bi mogao da koristiš i za proizvodnju struje :drinks:
Dobro ti je ovo palo na pomet :good:

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #3 poslato: 10, 08, 2009, 20:09:41 posle podne »
odicna sprava  :good:

Van mreže Darkobp

• Veliki Rovac
    • Silvery
« Odgovor #4 poslato: 10, 08, 2009, 20:25:03 posle podne »
I napomena: Samo za deplasmance tj.do 15-20km/h!!!! Jer zbog malog koraka propelara vrti se dosta brzo pa pri vecim brzinama od 20km/h postize i 10-tak obrtaja u sekundi pa sonda pocne da bulazni,niko nije planirao da ce biciklo toliko juriti  :lol: :lol: :lol:
Pale su mi alge na pamet,al posto jos nisam napravio adekvatan drzac smislicu nesto jednostavno da se na skljoc moce dici iz vode kad se nekoristi,kao pentu na fazon samo  jednostavnije i resio sam i alge  :good: :lol:

Smislim li jos jednu korisnu "budalastinu" mozda me i nas Baltazar i primi kao pripravnika tj.Zorter :lol: :lol: :lol:

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #5 poslato: 10, 08, 2009, 20:40:36 posle podne »
I napomena: Samo za deplasmance tj.do 15-20km/h!!!! Jer zbog malog koraka propelara vrti se dosta brzo pa pri vecim brzinama od 20km/h postize i 10-tak obrtaja u sekundi pa sonda pocne da bulazni,niko nije planirao da ce biciklo toliko juriti  :lol: :lol: :lol:
Pale su mi alge na pamet,al posto jos nisam napravio adekvatan drzac smislicu nesto jednostavno da se na skljoc moce dici iz vode kad se nekoristi,kao pentu na fazon samo  jednostavnije i resio sam i alge  :good: :lol:

Smislim li jos jednu korisnu "budalastinu" mozda me i nas Baltazar i primi kao pripravnika tj.Zorter :lol: :lol: :lol:

stavi na motku i kad treba samo bucnes u vodu ... nego prvi moras da izmeris brzinu dunava .. odes malo od obale bacis sidro i izmeris i to posle oduzmes ili dodas na brzinu koju ti daje "protokomer" :)

btw a mozda da se cela spravka stavi u odgovarajucu cev , mislim da bi se povecala preciznost

Van mreže Darkobp

• Veliki Rovac
    • Silvery
« Odgovor #6 poslato: 10, 08, 2009, 20:59:59 posle podne »
Cev??? Bravo kapetane :good: Ako nista bar bih je ona sacuvala od upada i odvaljvanja od kojekakih grancurina!!!! Onda bih mogao i da ga koristis iti kapetane kad se vozas onako normalmo i kao i uvek po panjevima :lol: :lol: :lol:

Van mreže zorter

« Odgovor #7 poslato: 10, 08, 2009, 23:02:26 posle podne »
.........

Sta pripravnika? Ispit si vec polozio. Sada si segrt. :lol: :lol: :lol: :yahoo: :yahoo:

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #8 poslato: 11, 08, 2009, 09:09:47 pre podne »
Cev??? Bravo kapetane :good: Ako nista bar bih je ona sacuvala od upada i odvaljvanja od kojekakih grancurina!!!! Onda bih mogao i da ga koristis iti kapetane kad se vozas onako normalmo i kao i uvek po panjevima :lol: :lol: :lol:

pa mrezicu na vrh cevi bre:)nebitno da li je cev pored ventilatora ili na vrhu cevu , cev samo nece dozvoliti da voda ide levo i desno

Van mreže rade

• Veliki dugodlaki Drekavac
« Odgovor #9 poslato: 15, 02, 2010, 13:31:39 posle podne »
Kako ovo funkcionise ili kako da ga namestim da radi?

Van mreže zorter

« Odgovor #10 poslato: 15, 02, 2010, 20:24:49 posle podne »
Nikako!!! Nemooguce je da uspes da napravis prenos koji menja pinjon u menjacu da ti pokazuje neku vrednost jer realna vrednost je neupotrebljiva, posto je ovom brzinomeru pocetna brzina pomeranja kazaljke 10km/h. Samo na vecim motorima i nizvodno bi mozda uspeo da pomeris kazaljku vrlo malo, ako bi isao 14-15km/h. Jedino ako bi uspeo da napravis prenos 1:5, pa da pocetak pokretanja kazaljke bude na 2km a maksimalna brzina koja bi bila na cifri 60 bi u stvari bila 12km/h. Ili odnos 1:2 pa je min/brzina 5 a max/brzina 30km/h.