E, ovako treba... > Planovi za plovila
Samogradnja Metalnog Camca sa Kabinom Akvas 15
IKA:
Pa iskreno da je jednostavno ,za onoga ko to nije radio,baš i nije.To čitanje projekta i jeste suština,kasnije sklapanje je jednostavno ako imaš osnovna znanja bravarije i zavarivanja.
Ako se strpiš na jesen će biti otvorena tema za samograditelje,u kojoj ćemo pokušati detaljno da pojasnimo način čitanja projekta.Do tada skupi materijal i naoružaj se voljom.
Slave:
Koliki je sobni deo na camcu? Tj duzina, da li je preko 2 metra ?
BataC:
Prema Draganu Mikovilovicu,kabina je kraca od dva metra,ali su lezajevi u njoj 2 metra.Protezu se sa obe strane prema pramcu.Lep camac,samo sto je konstruktor za njega predvideo motor od 7,5 do 22,5 kW.
Zoran Marinković:
114
--- Citat: Slave 05, 09, 2012, 17:44:43 posle podne ---Da li komplikovano pravljenje tj. sastavljanje korita camca? I da li je ovaj projekat kompletan u smislu mera? Posto nikako ne mogu da provalim kako se gledaju te mere date u projektu.
Hvala.
--- Kraj citata ---
Ipak u samogradnji nije dovoljna samo želja i dobra volja - potrebno je i to neko tehničko-majstorsko iskustvo zavisno od vrste materijala.
Možda bi to trebalo da posmatramo kao muziku - može neko da nam da i note i istrumente pa i da nam pokaže kako treba, ali ako
nikada nismo svirali ni jedan instrument i ne umemo da čitamo note - mrka kapa. Ja mogu da kupim frulu ali nisam Bora Dugić.....
Možda bi bila dobra ideja ako u blizini imaš nekog majstora koji radi slične stvari, odeš i pokušaš da uradiš nešto konkretno (iskrojiš, saviješ, zavariš, izbrusiš, doradiš, ofarbaš....) pa uporediš sa sličnim što je radio majstor i imaćeš odgovor.
Mislim da ti se ne isplati da uložiš gomilu para za još veću gomilu materijala i da ti to ostane nedovršeno a usput ti još i pokida živce, ako nisi siguran u sebe i svoje mogućnosti.
Naravno, ako ipak odlučiš da se upustiš u sve to - imaćeš našu moralnu podršku, a verujem i savete iskusnih, i želimo ti sreću. 114
Zoran:
Malo je van teme,ali hocu da dam malo vetra u jedra samograditeljima.
Imam prijatelja,jedrilicara,koji je zeleo veliku jedrilicu.Svoje zelje je pretvo-
rio u stvarnost.Citam ove rasprave kod nas,od nekih se jezim.Taj moj prijatelj je na-
bavio planove za 34.Kupio materijal po specifikaciji,zasukao rukave i posto je u to
vreme bilo skupo krojenje materija,uzeo brusilicu i sam odradio.
Unajmio je varioca,jednog drugog.Dojadilo mu je da se vise tera sa njima,oni
preskupi,svi pametnikuju,ali nikako da rade kako on trazi.Sta ce ode na kurs varenja
i uspesno ga zavrsi.Kupio je moderan aparat za varenje i napravio sebi divnu ladju.
Ladju je vario baznim elektrodama koje su dugacke skoro 1m i vrlo teske.Ipak on ne-
ma ruku za tako tesku elektrodi.Snasao se je,sekao elektrode na pola.
Zato samo napred,nedajte se omesti on onih koji imaju nedosanjan san.Ost-
varite vas san.Uzivanje ce biti nemerljivo.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju