E, ovako treba... > Planovi za plovila

Samogradnja Metalnog Camca sa Kabinom Akvas 15

<< < (3/4) > >>

kemppi:

--- Citat: zoran  06, 09, 2012, 18:09:51 posle podne ---

Ladju je vario baznim elektrodama koje su dugacke skoro 1m i vrlo teske.Ipak on ne-
ma ruku za tako tesku elektrodi.Snasao se je,sekao elektrode na pola.

--- Kraj citata ---

E,ovako nesto jos nisam cuo. ha

Zoran:
      Kemppi

Nije smesno.Ako hoces odvescu te da je pogledas uzivo.E tek onda  ha.
Inace u Beogradu je bas puno napravljeno jedrilica u samogradnji,sto od be-
tona,sto od gvozdja i nekoliko od spera.Sve su radjene po planovima pozna-
tih projektana,po projektima posebno prilagodjenim za samogradnju.
       Ja sam iz starije generacije,mozda nas je pojelo vreme,verovatno su do-
sla neka druga vremena.

PS. Mozda nije toliko dugacka ali ih je polovio radi lakseg rada.Mislim da si shvatio
      na sta sam mislio.     

IKA:
Druga vremena,svakako.Naša generacija je bila primorana da se snalazi,i veliku većinu igračaka smo kao klinci sami pravili.Današnje generacije su naučene da se sve što požele kupuje,tako da u suštini mali procenat mladih ima u sebi želju za samostalnim delom.
Stav kakav je izneo Zoran marinković vodi ka obeshrabrivanju iole zainteresovanih za ruku svojih delo.Zorane , možda i nisi Bora dugić ali koliko si talentovan nikad nećeš ni saznati ako neprobaš da zasviraš.U krajnjem slučaju i nemoramo biti Bora Dugić ali to netreba da nas sputava da sviramo frulu .
Slave imaš želju ,ali da bi se upustio u samogradnju ,molio bih te da prelistaš ovaj forum.Naći ćeš brdo informacija koje ti mogu pomoći da se upustiš u samogradnju.
Tvoje pitanje u vezi dužine kabine ,u startu je pokazalo da si neozbiljno shvatio problematiku samogradnje.Da bi se upustio u samogradnju treba mnogo više da se uživiš u projekat.Nevidim koliko znanja treba da bi se iz skice zaključilo koliko je duga kabina.
Na skici je lepo napisano_razmak između rebara 400mm.Kabina je u okviru 5 rebara.To nije komplikovano izračunati,ali je potrebno mnogo ozbiljnije gledati crtež.
Možeš ti postaviti hiljadu pitanja i dobiti hiljadu odgovora , ali dok se sam ne udubiš u crtež,projekat,skicu,nećeš biti spreman za samogradnju.
Za početak pročitaj temu sa ovog linka
http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,9531.0.html
I uđi na sajt Waltera turnšeka gde ćeš pronaći sve što ti je za početak potrebno.

bugi:
Samo kad pogledam koji i kakav sve alat treba da bi se zapoceo jedan brodic od lima vec mi se mota cifra po glavi od oko 1000 eu
A sta kad se dodje do enterijera,struje,farbanja...
Koliko vidim mnogi bravarske radove neozbiljno shvataju...grese jer je to jako tezak,izuzetno tezak posao a uz to se trazi milimetarska preciznost
A sta kad se dodje do enterijera...najlakse uzeti ubodnu od 2000 din i izrezati blazujku,osb poloce i laminat. Jeste to lako ali i to treba na nesto da lici
Sve u svemu svakog ko krene sam da radi podrzavam  114 sigurno cu i ja jedan dan praviti sebi brodic jer alat imam mada kakve su cene camaca trenutno vise se isplati kupiti gotovo i malo urediti po svom ukusu

Zoran Marinković:
 114

Očigledno sam pogrešno shvaćen u predhodnom postu, ne želim nikoga da obeshrabrim, a najmanje entuzijaste....Naravno da će Ika i Zoki
reći kako je to sve limunada jer oni to znaju i mogu da urade...(a ja im iskreno zavidim na iskustvu...)

Nije problem pročitati crtež - ako se zna
Nije problem istrasirati plovilo i iscrtati elemente - ako se zna i ume
Nije problem uzeti brusilicu i iseckati iscrtane pozicije - još manji problem
Nije problem kupiti najbolji aparat i povariti pozicije ako neko ume
Tek o izradi enterijera ne treba dizati frku - to bar svi znaju, dečja igra...
O peskarenju i farbanju ne treba ni pričati, to se odradi uz kaficu (jest' da se o tehnici i izboru materijala lome koplja i među najboljima..)

Jedino što laici treba da urade je samo da nauče sve to i sve ostalo je lako. ok

Samim tim kada neko pita koliko je to sve komplikovano, moguće ili nemoguće izvesti, vidi se da čovek nema predstavu o složenosti.
Još manje pomaže laiku kada iskusni ljudi podcene vrednost i složenost sopstvenog zanata i kažu kako to svi umeju, samo treba da krenu.
Od verbalnih podrški i tapšanja po ramenu još manja korist.

Slave, uzmi i uradi jednu manju najobičniju šiklju koju bi prodao, samo da vidiš koliko si u stanju da kreneš u nešto veće.

Stvarno želim da uspeš, još više ti želim da budeš zadovoljan stečenim iskustvom i ponosan na čamče prvenac.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju