E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...

Elektro Motori na nasim plovilima

<< < (19/43) > >>

samardza:
Dule veoma hrabro svaka cast a biti prvi u ovo vreme je retkost :) :drinks: :friends:

dzoni:
 :drinks:
svaka cast

zorter:
Dule, koliko se sećam, ja i nisam rekao da ne može za čamce. Ako malo pogledaš one moje teme u vezi elektromotora videćeš da ja o tome razmišljam već duže vreme ali nisam u mogućnosti da bilo šta probam. Ja sam tamo u onoj "mojoj" temi i postavio linkove "iskre" i još neke zanimljive. Mislim da je neko drugi to komentarisao. Koliko se sećam, mislim da sam rekao da olovni akumulatori nisu za brodove a ne motori. Pogledaću postove da vidim da nisam možda nešto prevideo pa pogrešno postovao. Inače lično mislim da taj motor je odličan za čamac. :good:

Mezija:
Svaka cast na zelji da se pronadje bolji odnosno cistiji nacin pogona camaca.
Nadam se uspehu jer sreca prati odvazne.

Koliki broj obrtaja imaju motori iz viljuskara?

odissej:

--- Citat: Dule  17, 03, 2010, 21:01:05 posle podne ---Davno je sve isprobano :)
Postoje gotovi kitovi za ugradnju u čamce i brodove i to je bio glavni razlog da i ja uradim isto. Jedini razlog zašto to još niko ovde nije probao je zato što se ljudi boje baterija. Težina, veličina... Naravno, za male čamce to je problem. Meni nije jer mi motori teže preko tonu pa kad ih izvadim imam i te kako mesta za akumulatore. Prosečno godišnje za gorivo trošim preko 200 000 dinara. Koliko akumulatora mogu da kupim za te pare? Za jednu godinu kupim dovoljno akumulatora koji će mi trajati 10 godina. Znači 9 godina se vozim plaćajući samo struju za punjenje ili gorivo koje potroši agregat. Dakle, sve te troškove će pokriti samo redovno održavanje dizel motora na godišnjem nivou. To je moja računica :)

--- Kraj citata ---
Vrlo hrabra odluka, ukoliko nije problem u postojecim dizel motorima.Ako bih i eksperimentisao sa elektropogonom,onda bih to cinio sa jednim motorom, a drugi bih zadrzao dok eksperimenti traju.Btw, za 200.000 din.mogu da se kupe 4-5 kvalitetnih Gel akumulatora od po 200 Ah sto je daleko od dovoljnog.U svakom slucaju, puno srece!  :smile:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju