E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...

Elektro Motori na nasim plovilima

<< < (9/43) > >>

drug_igrutin:

--- Citat ---Bocneš 4 akumulatora serijski od 100aH i jurcaš po Dunavu 3-4 sata
--- Kraj citata ---

Ljubac, ova prica ne stoji za naše uslove bar iz jednog razloga - ona riba u RIB-u nema ni 50 kg, a ovde imamo  mahom savske-dunavske pivopije i ćevapoždere od 100+ kg! Opterećenje duplo, pa je i 2 h previše za očekivati  :)

Šalu na stranu, meni je padala na pamet neka elektro budževina, na neki vanbrodski da se nadogradi alternator od nekog kamiona ili sl, koji bi naravno morao da pretrpi izvesne izmene ( hlađenje, ležajevi umesto biksni i td).
Naravno to nebi bio osnovni pogon, već pre kao pomoćni pomoćnog
Za celodnevni izlet bi neka solarna ćelija mogla malo da dopuni baterija, ne nešto znatno ali da za koji procenat.

Kapetan:
koliko vidim

1 el pogon se u ovom momentu isplati samo ako imate struju na marini na voznje od 3-4 sata
2 kao pomocni pogon

ova prva stavka znaci da ukoliko se krecete u Beogradskom trouglu, nije Sumatovac, Pod Lipom i Grmec,  vec Bela stena , Vojne baste , Ostruznica... a imate i struju na marini onda se ovo i te kako isplati ...

solar kao pomoc pri pogonu ne pije vodu ... ali solar generalno pije vodu za mnogo drugih stvari na brodu ... sa dobrim panelima ne morate vise nikad da punite akumulatore... 150w paneli daju ako se ne varam oko 10 ampera sto je leti sasvim dovoljno za svakodnevnu potrosnju (Frizider, Radio , Rasveta i slicno...)

Mozete proci i sa manjim solarnim panelom ako vozite camac samo weekendom ali onda preporucujem sto vise akumualtora...

ladjaVlajko:
Ako mogu i ja da dodam koju ...

Čamac nije auto i nema smisla porediti ga sa Teslom.

Čamac ima specifičan odnos "otpor"-a i snage koja je potrebna da ga se potera određenom brzinom. Do neke brzine od 4-7 čvorova (zavisi od oblika i dimenzija korita) potrebno je jako malo snage na propeleru a nakon toga se stvar komplikuje - duplo veća snaga daje veoma malo povećanje brzine. U slučaju da se koristi električni pogon, ovo jako utiče na broj kilometara koji se može preći sa jednim punjenjem akomulatora.

Evo jedna slikica kao primer ...

ladjaVlajko:
Dalje ...

Staviti električni pogon na metalni tabanaš od 5 ili više tona nema puno smisla. Da bi električni pogon pokazao svoje prednosti, korito mora biti dobro projektovano sa najmanjim mogućim otporom (drag), optimizirano za brzinu krstarenja i - naravno - mora biti što lakše. Upotreba modernih kompozitnih materijala je gotovo obavezna.

Većina motora koji se pojavljuju kao kandidati za pogon na čamcima/brodovima su takozvane palačinke (pancake). Tačan naziv ovakvih motora je axial flux motor. Prvi i najpoznatiji dasa koji je napravio ovakav motor zove se David Lynch i napravio ga je upravo za čamac kojim je pobedio na trci električnih čamaca. Naravno i dalje ga pravi i može se naći na internetu. Motori do max 10-15 KW su cirka $ 1000 pa naviše. Ovi motori koriste izuzetno jake permanentne magnete i uglavnom su bez četkica (brushless) što olakšava održavanje.

Poseban problem koji ovde nije pomenut je upravljanje motorom. Pravi axial flux  motori su trofazni sinhroni motori i njima se upravlja elektronski. To je ne samo dodatna komplikacija nego i dodatni trošak.

Što se tiče punjenja akomulatora solarnim panelima, može biti skuplja dara nego mera. Standardna cena solarnih panela ide od oko $5/W pa naviše. Znači za 1KW solarne struje treba min $5.000. Jeftinija varijanta bi bila uzeti samo solarne ćelije i sam napraviti panele. Cena onda može ići dole do cca $1/W odnosno $1000 za 1KW što je daleko prihvatljivije. Naravno samo ako imate gde da ih stavite. 1KW solarnih panela traži oko 5 kvadratnih metara ...

Inače, engleski termini nisu stavljeni da bih se ja pravio pametan nego da bi zainteresovani mogli lakše da nađu šta im treba preko googla. Ja se ovim motorima bakćem već mesecima i ako nekog zanima nek se javi da mu pošaljem gomilu pdf-ova na tu temu.

marke:

--- Citat: Dule  16, 02, 2010, 00:05:52 pre podne ---Pogledajte ovo, znači da već postoji i da nije ekskluziva. A ni onako mukotrpno kao što kaže marke
Da li neko razume karakteristike ovog plovila, koji su motori u pitanju, koliko akomulatora, koji punjač... ja nisam našao tehničke karakteristike
http://www.aquawatt.at/aquawatt-848-elektroyacht.php

--- Kraj citata ---

Ako covek ima para nista nije mukotrpno. Posto je takav camac sa tom opremom?

Ja sam opisao ono sto bi pravili u samogradnji ovde i sada.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju