Autor Tema: Postupak kod nailaska oluje  (Pročitano 10471 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže mossi

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
  • Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
Odg: Postupak kod nailaska oluje
« Odgovor #15 poslato: 11, 02, 2010, 22:45:12 posle podne »
Misho, ja sam na vodi u malom čamcu uglavnom na kratko, tako da UVEK pogledam prognozu za 2-3 dana i u poslednje 3 godine. Od kad imam čamac, NIJEDNOM nisam bio na vodi kad je bilo al baš loše. Čak sam i upozoravao drugare koji su na vodi da dolazi nevreme.
Sitne letnje pljuskove sa vetrom, ne smatram nevremenom.
Za vreme odlaska na Djerdap, imali smo odlično vreme.
1 noćni vetar, na Stojkovoj adi, nas okrenuo uzvodno, tako da smo morali vezati i drugi kanap, a ne samo baciti pomoćno sidro.  :good:
1 x nevreme, ali i to nas samo okrznulo i to u Tikvari, bezbedno usidrene! he he

Danju - Vetra i talasa sa ovčicama je bilo, ali mi smo plovili, kao pravi kapetani!

Van mreže LSI

• LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #16 poslato: 12, 02, 2010, 08:20:04 pre podne »

Jedno od boljih štiva koje sam pročitao o vremenskim prilikama i neprilikama  napisao je  Dušan Dukić. Mislim da je naslov knjige "Klimaktologija", izdanje 1981. godine.

Prvo, hteo bih da se zahvalim na ovako lepom odgovoru na temu nevremena.

A zatim, uprkos tome što se izlažem opasnosti da me ljudi proglase novim Kontrolorom, ukazao bih na verovatnu grešku u kucanju.
Rekao bih da naslov knjige nije "Klimaktologija" nego "Klimatologija"! Čovek je valjda pisao o klimi, a ne o klimaksu.

Van mreže SALE NB

« Odgovor #17 poslato: 12, 02, 2010, 09:56:07 pre podne »
Za oluje usred noći, pa čamac se uvek mora propisno osigurati pred počinak, a i to ne garantuje da će se spavati celu noć. Čamac nije kuća, u slučaju oluje, skiper mora biti budan i paziti na stanje i položaj plovila , sidra i dr.

Dobih odgovor za oluju danju, ali ako je to uvek pravilo, znaci da bih morao nocu da se odvezem i plovim dok nevereme prodje (mrak, voda i u vodi i u vazduhu, obala se ne vidi, grmi i seva svuda, a ja uzivam ploveci, hm)
Cesto cemo ici zajedno na plovidbe i druzenja, bicemo vezani u obali jedni za druge. Treba znati ili imati odmah spreman dogovor: oluja pocinje-razvezujemo se i svako radi kako misli najbolje ili ostajemo vezani i pojacavamo kanape (i malo salje-malo zbilje: podupiremo one kilave topole koje su uvek sklone padu bas na plovila)

Misho, svako plovilo zahteva drugačiji pristup, ako bih bio vezan uz metalne tabanaše, ja bih sa Zekom (ili sa bilo kojim drugim plastičnim čamcem) bežao na vodu. Ako bih ostao vezan, velike su šanse da bih završio dobrano izubijan i izgreban od okolnih čamaca, bez obzira na bokobrane. Oluja je tu manji problem, jeste da se odričeš spavanja...ali svako je odgovoran samo za svoje plovilo, posle je kasno plakati.

Nije redak slučaj da se za vreme oluje skiper odmakne od obale, pramac okrene u vetar i onda pod laganim gasom održava plovilo u mestu. To je često nasigurniji način da se dočeka kraj oluje. Sa upaljenim motorom i slobodnim plovilom imaš mogućnost da izbegneš eventualne plutajuće opasnosti. Podrazumeva se da je čamac propisno osvetljen i da imaš reflektor koji ti omogućuje da osvetliš vodu ispred čamca i uočiš opasnost.  i da imaš dovoljno goriva! :taunt:
"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže Misha D

• Kapitalac Dunavski
  • plovilo: Linssen 29.9 ac gs
« Odgovor #18 poslato: 12, 02, 2010, 13:23:03 posle podne »
Plovicemo zajedno, bicemo mozda privezani jedno za drugo tokom druzenja, ali voleo bih da sada svi imamo dogovor i pravilo: kada pocne oluja svi se razvezujemo, plovimo sto dalje od obale, udaljavamo se sto vise jedni od drugih i uzivamo u ljuljuskanju.
Današnji dan je početak ostatka moga života....

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #19 poslato: 12, 02, 2010, 13:36:57 posle podne »
Plovicemo zajedno, bicemo mozda privezani jedno za drugo tokom druzenja, ali voleo bih da sada svi imamo dogovor i pravilo: kada pocne oluja svi se razvezujemo, plovimo sto dalje od obale, udaljavamo se sto vise jedni od drugih i uzivamo u ljuljuskanju.

sve to zavisi od broda do broda... siklje na obalu V korita na vodu ..... a sta sa tabanasima ?

ujedno jos jedno pitanje koje je mozda glupo al pitacu ga da bih bio siguran :)

Da li talasi dolazi iz pravca vetra ?  to jest da li ako zabacimo sidro i vetar nas zanese u svom pravcu, da li smo onda postavljeni pod 90 stepeni u odnosu na talase  ?

Van mreže LSI

• LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #20 poslato: 12, 02, 2010, 13:44:36 posle podne »

sve to zavisi od broda do broda... siklje na obalu V korita na vodu ..... a sta sa tabanasima ?

ujedno jos jedno pitanje koje je mozda glupo al pitacu ga da bih bio siguran :)

Da li talasi dolazi iz pravca vetra ?  to jest da li ako zabacimo sidro i vetar nas zanese u svom pravcu, da li smo onda postavljeni pod 90 stepeni u odnosu na talase  ?

Kapetane, odgovor na to pitanje nije ni malo jednostavan.
Mislim da to pre svega zavisi od toga da li vetar duva u smeru vodene struje ili u obrnutom ili pod nekim uglom.

Tako može da se desi da se smer struje i vetra poklapaju.
AKo se baci sidro, čamac će se postaviti paralelno sa strujom i pramcem na suprot vetru.

Ako je smer vetra suprotan struji, onda u obzir treba uzeti i snagu matice i jačinu vetra.
Od toga zavisi da li će se čamac okrenuti na sidru i postaviti uzvodno ili će ostati nizvodno ili pod nekim uglom koji će biti direktno zavisan od ovih sila i sopstvene težine i oblika...

I td.

Možda neko ima više iskustva iz prakse ali kao što rekoh, mislim da je teško dati kratak i ispravan odgovor.
« Poslednja izmena: 12, 02, 2010, 15:48:24 posle podne od strane zorter »

Van mreže deda

• Administrator
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
« Odgovor #21 poslato: 12, 02, 2010, 14:41:21 posle podne »
Evo i mojiih iskustava:
Uparen(vezan za drugi camac)po nevremenu nikad i ni pod kojim uslovima!!Zamalo da ode glava zbog samouverenosti kolege!Nije on kriv nego ja sto nisam bio odlucniji u zelji da se razvezemo!
Ako sam  vezan uz obalu i imam dovoljno vremena,pojacavam vezove dodatnim konopcima i zatvaram tendu!!
Ako sam u voznji pokusavam da pristanem uz obalu na prvom mestu koje daje mogucnost za brzo obezbedjivanje camca!
Moje osnovno pravilo na vodi,kada je nevreme u pitanju, je: ne izazivati sudbinu i ne razmisljati u stilu "nije to nista''!
« Poslednja izmena: 12, 02, 2010, 15:49:51 posle podne od strane zorter »
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže deda

• Administrator
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
« Odgovor #22 poslato: 12, 02, 2010, 14:44:29 posle podne »
Kapetan:
"Da li talasi dolazi iz pravca vetra ?  to jest da li ako zabacimo sidro i vetar nas zanese u svom pravcu, da li smo onda postavljeni pod 90 stepeni u odnosu na talase?"

Kapetane,mnogo puta sam doziveo da jednostavno ne znas odakle dolaze talasi!Lome i udaraju sa svih strana,kratki,nepravilni bez nekog odredjenog ritma da bi mogao da im pariras!
« Poslednja izmena: 12, 02, 2010, 15:51:24 posle podne od strane zorter »
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže busa2

• Kapitalac Dunavski
  • "TEHNONAUTIKA" ZEMUN
    • www.tehnonautika.rs
« Odgovor #23 poslato: 12, 02, 2010, 20:15:44 posle podne »
deda slazem se u potpunosti sa tobom svaka situacija zna da bude prica za sebe i lako je V koritu sa jakim motorom( to podrazumeva jak motor srazmerno spram camca ) da se probija kroz talase poenta price su tabanasi sa slabijim motorima .
www.tehnonautika.rs - KONTRAADMINISTRATOR

Van mreže Misha D

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #24 poslato: 12, 02, 2010, 20:43:02 posle podne »
Mišo, ti slobodno gas kao što sam već jednom i rekao. Ali ako se približava mrak, ili je toliko oblačno da se ništa ne vidi  i nesigurno je onda samo obori sidro i skuvaj kaficu. Tako sam ja radio. Skuvao sam kafu,upalio računar i dopisivao se sa članovima foruma dok je okolo tutnjalo, sevalo, grmelo i penilo se od talasa.
Ovo je pravi odgovor na dva moja pitanja: 1. sta raditi kada je oluja danju
                                                                      2. sta raditi kada je oluja nocu

Van mreže broker975fx

• DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
« Odgovor #25 poslato: 13, 02, 2010, 10:51:46 pre podne »
Iako nije preterano bitna za nas sa motornjacima u knjizi život po jedrima Hr. jedriličar Mladena Šutej piše o ovome i generalno savetuje pre svega sklanjanje od gužve jer obično kad neko od komšiskih brodova krene da ore nastaje karambol. Što se motora tiče on nikako nije pristalica uključenog motora u uslovima nevremena i visokih talasa, čak je pri stavu da je to najbrži put u propast. Ovo se pre svega odnosi na jedrilice. Kaže čovek kod visokih talasa dolazi do prevelikog pomeranja motora i u takvim uslovima rada vrlo često se desi da ulje prestane kvalitetno da podmazuje. Sa druge strane i tankovi sa gorivom se preterano ljuljaju i može doći do povlačenja vazduha i prestanka rada motora. Izbacivanje vazduha može da potraje a baš tada će nam možda biti neophodan motor. Takođe predlaže Italijansku fintu a to je bežanje motorom i jedrima od nadolazećek fronta :) Ovo važi za jedrilice ali ima dosta nekih generalnih saveta primenjivih i za nas. Npr vezano za sidrenje nikako ne savetuje sidrenje sa dva sidra, eventualno u uslovima ako beš nema mesta ali treba izbegavati (ali onda po međusobnim uglom od 45 stepeni). Ako se koriste dva sidra predlaže spuštanje dodatnog na istom sidrenjaku glavnog a na udaljenosti od 1 do 1,5 dubine.
Delimično je vazano za ovu temu ali čovek je objavio i knjigu Taktika na olujnom moru , Zagreb :Nautika ,2003 - Bilo bi ovo dobro naći i pročitati ipak je čovek više puta oplovio svet uzduž a bogami i popreko :)   

Van mreže Misha D

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #26 poslato: 13, 02, 2010, 18:08:46 posle podne »
Mozda sam malo vise insistirao na ovoj temi, ali: nema oluje bas svaki dan na Dunavu i Savi mada je dovoljno i samo jednom neiskusno i pogresno postupiti i bice dovoljno za sva vremena. Radi toga ne sme doci do nedoumice i pitanja sta cu tada ciniti. Mozda je dobro (a mozda i nije) da vecina clanova foruma nije to dozivela, ali vecina nas planira da plovi dugi niz godina i bila bi mala verovatnoca da nas tamo neke godine ne saceka tamo neka oluja.