E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

Kako bi trebalo da izgleda konstrukcija korita

<< < (2/3) > >>

Kapetan:

--- Citat: zoran  23, 03, 2010, 15:57:12 posle podne ---

Kada proučavate te konstrukcije,ajde malo proučite i Van de Stada.
  Čovek je napravio revoluciju u projektovanju brodova bez rebara.

--- Kraj citata ---

kad nadjem njegovu sliku onda cu :) a nisam bas siguran da njegovi brodovi nemaju rebra ???

IKA:
njegovi brodovi imaju rebre ali se naknadno ubacuju, on je među prvima brod konstruisao tako da se oplata sklapala bez predhodne konstrukcije rebara, uslov za takav način rada je projekat u kom su date tačne mere svakog elementa oplate , u razvijenom stanju.
Sistem Van de Stat koristi Kalmar nautika-Titel ,kompjuterski razvija lim oplate ,sklapa i naknadno ubacuje rebra koja su takođe isprojektovana po tačnim merama projekta.
Sam način izrade daje olakšan način izrade kao i mnogo manje vremena u odnosu na klasične sisteme.

banemasulovic:
Koliko znam a imam negde i brosuru Van de Stada za izradu canca bez rebara potrebna je stabilna kolevka sto je jos jedan trosak za onog ko radi.Ja sam moj camac pravio u obrnutoj formi prvo paluba (samo gazista) pa rebra pa oplata.Radio sam ga na otvorenom i nije mu smetalo.Svakako da danas kada postoji kompjutersko secenje lima ovakva mogucnost je izvodljiva,pa ako se jos udruze vise njih da finansiraju kolevku trosak je manji.Osim pilotine nije mi poznato da li njegova firma ima nacrte za motorne jahte.Rusi su svojevremeno 1961 godine izdali knjigu u kojoj je bilo sijaset nacrta za motorne jahte ali te knjige nema u Srbiji ja sam je dobio preko biblioteke Ruskog doma koji je to dobio iz Moskve.Ako nadjem papire neko ce mi pomoci da ih stavim na forum.

Kapetan:
bane najbolje je da se knjiga scenira u potpunosti

banemasulovic:
Ja to imam fotokopirano probacemo deo, ali bih ti poslao nacrt tanka za vodu ,za temu voda na brodu , ne znam kako ,kada se ukljucim na kontakte izadje administrator izadje maska ali nema atacmenta.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju