Nautika opšta... > Zakoni i Propisi

Uvoz jedrilice

<< < (2/3) > >>

Kapetan:
zole samo mi otkrij kako se na "holandskom" kaze jedrilica , sve sam redom iskliktao i poludeh vise :)

zasto si odustao od spusta RAJNA-MAJNA-DUNAV ?

Zole:
vidim , našli ste , zeilboten

Goran Mitrovic:
Mnogo kasnim  ni manje ni vise ali godinu ipo ........

Ja sma sad uvezao 1 Jedrilicu i jedan Camac kao prototip bez motora i nisam imao ni jedan problem sve ide jako jednostavno aliiiiiii jedno veliko aliiiii ja sam vlasnik oba plovna objekta u Nemackoj......
Sto je i kolega rekao ovde se trgovina obvavlja kao kila hleba potvrdu o vlasnistvu dobijas u roku od 5 dana preko poslatog zahteva sa tacnim podacima a jako je bitno da su sto tacniji podaci zbog buducih aktivnosti i taj dokaz o vlasnistvu kosta svega nekih 25 eura i traje 2 godine za inostranstvo i neograniceno u maticnoj zemlji.
Ali da otklonim zablude da bi se bilo koji plovni objekat koristio u maticnoj zemlji potrebne su mu dodatne dozvole i svaka dozvola ima svoju cenu malte ne za svaki kanal svako jezero i pogotovo Dunav je potrebna zasebna dozvola krenuvsi prvo od tehnicke ispravnosti koja se izdaje na godinu dana a ne kao za motorna vozila na 2 godine pa onda dozvola za za plovidbu po  tom i tom jezeru po tom i tom kanalu i posebno po Dunavu.........u proseku svaka od tih dozvola kosta od 100 do 200 eura .

Da ne sirim temu ali ako se prijavi plovni objekat na carini u evropskoj uniji i uradi se jebem li ga kako se sad zove taj papir onda je carina 5 % plus pdv . A ako udjes kao indijanac kao ja na carinu i radis carinjenje onda je 10 % + PDV ... Inace ja pricam o plovnim objektima koje licno ja vucem do 3,5 tona ukupne mase ........Pa tu sad ima igranja sa postavljanjem oglasa na mobile sa cenama prilaganjem kupoprodajnih ugovora koji nisu overeni jer imaju istu tezinu kao i overeni ali uvek ide bolje je overen kod notara ali ako nije nema veze jer nemate euro (JCI) itd......jer sam ja vlasnik  pa onda oni procenjuju vrednost po oglasu na mobilu  naravno u pocetku te zavale pa gledaju one skuplje dok ne ubodes pravog speditera pa ti usvoji tvoje oglase koje si postavio ........................
Dragi drugari ima mnogo kombinacija i mogucnosti ali moj savet je da se uvek prvo raspita kod par speditera  kako ide procedura pa onda da pitate koliko kosta kod nekog ko to radi i koje garancije daje ..................
Mnogo sam se razmahao postao sam dosadan samom sebi

Kapetan:
slobodno se razmasi ima par ljudi koji sacuju holandske i nemacke sajtove pa bi njima to dosta pomoglo ili neka te angazuju kad si vec tamo  :good:

Arsa:
Samo ti pričaj. Mi te pažljivo slušamo. :good:  :drinks:

Svako iskustvo je dragoceno, ako će nam pomoći da se ne smaramo sa administrativnim zamkama.  :pogranichnik:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju